Eva Parera, regidora a l'Ajuntament de Barcelona (votada per les llistes de Cs però exclosa d'aquesta formació), mà dreta de Manuel Valls i ex portaveu d'Unió Democràtica, ha anunciat que es crearà una força catalanista però no independentista: Lliga Democràtica. El seu objectiu seria expulsar l'independentisme del Govern. Valls hauria donat el vist-i-plau al projecte, però pel moment no s'hi mulla.

Segons que ha dit Parera, la nova Lliga es registrarà com a partit el mes de juliol que ve i presentarà el seu manifest fundacional al setembre si no es precipiten els esdeveniments i es convoquen eleccions a la tardor. Parera ha explicat que l'objectiu prioritari del nou partit és aconseguir els escons suficients per provocar un canvi substancial a l'escenari polític a Catalunya.

"El principal objectiu d'aquest projecte és trencar el bloc independentista, treure l'independentisme del Govern. Això ha estat un drama per al país, no podem consentir que el drama continuï", ha afirmat.

Parera està disposada a sumar-se al bloc del 155: "l'ideal seria aconseguir unes majories parlamentàries que permetin conformar un govern alternatiu al que hi ha ara", de manera que JxCat, ERC i la CUP "no tinguin cap incidència en el Govern i quedin en l'oposició".

Malgrat que ha deixat clar a qui s'alinea la nova Lliga, Parera ha presentat la nova formació com "partit frontissa" o "partit instrumental" en una primera fase, per enderrocar el "mur enorme" que separa ara a forces constitucionalistes com Ciutadans i el PSC, temorosos d'un acostament mutu per a no ser qualificats de "traïdors" pels seus respectius electorats. "Volem ser facilitadors de l'entesa", ha recalcat.

Parera ha definit la nova Lliga com un projecte de "centre moderat" i "conservador", una "oferta política catalana d'obediència exclusivament catalana i no independentista". Es tractaria d'un partit "de centre moderat que pugui ser capaç de pactar amb la dreta i amb l'esquerra". 

Parera, que es defineix com a "catalanista no nacionalista", sosté que en aquests moments els votants de centre i catalanistes estan orfes en no sentir-se representats per cap formació.

A més, explica Parera, la Lliga Democràtica és un projecte que "parteix de zero" i que "neix sol i va sol", al marge d'altres formacions existents, perquè no pretén ser ni la "resurrecció" de l'antiga CiU ni un compendi de sectors descontents d'altres forces com el PDeCAT o Units per Avançar, partit aquest últim que ella va abandonar per sumar-se a la plataforma de Valls.

Això no obstant, sí creu que el nou partit pot pescar en el calador de votants del PDeCAT disconformes amb el rumb que ha imprès Carles Puigdemont i arrabassar així mateix a Cs "vots prestats" que va recollir en les últimes eleccions catalanes i que ara pot perdre per la seva "deriva".

Amb el logo del nou partit ja decidit i els seus estatuts gairebé llestos, falta per tancar qui liderarà la Lliga Democràtica i qui es postularà a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions, per a la qual cosa Parera no es descarta, mentre que Valls beneeix el projecte però sense implicar-s'hi.