Euskadi tancarà els establiments d'hostaleria i restauració i avança a les deu de la nit l'inici de les restriccions de mobilitat nocturna, que entraran en vigor dissabte vinent, per intentar parar la transmissió comunitària de la covid-19.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha presidit aquest dijous una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d'Euskadi i, després d'ella, ha comparegut per anunciar l'enduriment de les restriccions vigents actualment a Euskadi amb l'objectiu de parar els contagis de la covid-19, una pandèmia que ha assolit, per primera vegada, una taxa de positivitat del 10%.

En el decret, que en principi estarà en vigor durant tot el mes de novembre i que es publicarà aquest divendres el Butlletí Oficial del País Basc, entrarà en vigor el dissabte, s'avança una hora l'activació del toc de queda, però es manté la seva durada fins a les 06.00 hores.

A més, es decreta el tancament de l'hostaleria i dels restaurants, encara que queden exclosos els menjadors dels hotels i altres allotjaments per al servei dels seus residents. A més, es podran servir menjars a domicili o recollida amb cita prèvia fins a les nou de la nit i s'exclouen de la prohibició les gasolineres i àrees de servei, els centres sanitaris i residències, i els menjadors escolars i laborals.

Limitació de l'activitat socioeconòmica

A partir del dissabte es limitaran les activitats socioeconòmiques des de les 21.00 hores, la qual cosa afectarà a tots els establiments comercials amb excepció de les farmàcies i les estacions de servei. Abans d'aquesta hora també hauran d'acabar totes les activitats i espectacles culturals.

El Govern Basc ha decidit reduir l'aforament en els centres de culte al 35% i suspendre qualsevol activitat esportiva en grup, a excepció de la competició professional o semiprofesional, així com prohibir l'assistència a esdeveniments esportius.

Referent a això, es matisa que es podran dur a terme cursos o activitats programades en gimnasos, clubs esportius, piscines i poliesportius sempre que es realitzin amb màscara, en grups màxims de sis persones i amb un aforament del 40%. El decret estableix l'horari màxim de sortida del transport públic a les 22.30 hores, encara que queda exclòs d'aquesta limitació el realitzat en taxi o vehicle amb conductor.

"Preocupant transmissió comunitària"

El lehendakari ha explicat que existeix una creixent i preocupant transmissió comunitària del virus que està fent que creixi l'impacte assistencial en l'ocupació hospitalària i de llits UCI, i ha afirmat que, encara que no hi ha un risc de "col·lapse imminent, sí que és una amenaça en cerns de saturació hospitalària". Per això, ha assegurat que era "imprescindible" adoptar noves mesures i fer-ho "ara" per a trencar la cadena de transmissió de la pandèmia.

Cada 15 dies s'avaluarà l'efecte que hagin pogut tenir aquestes mesures en l'evolució de la pandèmia i per tant també s'estudiaran a la fi de novembre per a veure si han de mantenir-se o si es poden desactivar progressivament en cas que s'aconsegueixi una corba descendent en els contagis.

Aquestes noves mesures avancen en les decretades pel Govern Basc fa deu dies, just la jornada en què Euskadi va superar la incidència acumulada en catorze dies de 500 casos de covid per cada 100.000 habitants. Al butlletí epidemiològic fet públic aquest dijous la taxa supera ja els 763 casos, i hi ha 107 pacients en llits UCI davant els 74 que hi havia el 26 d'octubre.

Fins ara ha estat vigent el tancament perimetral d'Euskadi amb altres comunitats autònomes, una mesura que encara estarà activa, almenys cinc dies més, i la limitació màxima de la mobilitat entre municipis, així com la restricció a aquesta mobilitat nocturna entre les 23.00 i les 06.00 hores.