El govern espanyol anunciarà demà la cessió a Euskadi de la gestió econòmica de la Seguretat Social, una transferència sense precedents que afecta la denominada caixa única. L'anunci l'ha avançat aquest dimarts la secretària general del PSE-PSOE, Idoia Mendia, en una entrevista a Euskadi Irratia, en què ha assegurat que la mesura "compleix els compromisos de transferències" compromesos en l'Estatut de Gernika.

La decisió suposa deixar en mans de l'Executiu basc la gestió de 9.600 milions d'euros a l'any, dels quals 8.930 es dediquen a el pagament de pensions. "L'Estat central seguiria pagant les pensions", ha assegurat de totes maneres Mendia, encara que ho gestionarà a la pràctica el govern basc. 

La cessió de el règim econòmic comportarà el traspàs de almenys quatre àrees, segons ha informat la Cadena Ser:

- la inscripció d'empreses, així com la potestat sancionadora.

- l'afiliació, les altes i baixes dels treballadors, amb la seva corresponent potestat sancionadora.

- La gestió i control de les cotitzacions a la Seguretat Social i la recaptació de les quotes o l'ajornament i fraccionament d'aquestes.

- Finalment, Euskadi assumiria a més l'organització dels mitjans i el disseny i gestió dels processos per a l'ingrés de les quotes a la Seguretat Social.

En l'aire queda la qüestió de si es transferiran també els funcionaris que ara operen en règim de l'Estat, la titularitat dels immobles i la resta de recursos que pertanyen a la Seguretat Social espanyola.

El Govern basc reclama el compliment íntegre de l'article 18 de l'Estatut de Gernika que recull que "en matèria de Seguretat Social correspon al País Basc:

a) El desenvolupament legislatiu i l'execució de la legislació bàsica de l'Estat, llevat de les normes que configuren el règim econòmic de la mateixa.

b) La gestió de el règim econòmic de la Seguretat Social ".

El PSE-PSOE assegura que el traspàs "no trenca la caixa única". A Euskadi hi ha 561.789 pensionistes amb pensions contributives mitjanes de 1.238 euros, les més altes de l'Estat espanyol, davant dels 830 euros que es paguen a Extremadura o els 892,98 euros d'Andalusia.