El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha firmat aquest dijous el decret que disposa la superació de la fase 3 de la desescalada i l'entrada d'Euskadi a la "nova normalitat" a partir d'aquest divendres a mitjanit, etapa a la qual el País Basc accedeix mantenint "mesures de prevenció i contenció" del coronavirus pròpies d'una situació de vigilància i control.

El lehendakari ha rubricat aquest decret en una reunió extraordinària del Consell de Govern basc, després de la qual han comparegut el portaveu, Josu Erkoreka, la consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, i la consellera de Salut, Nekane Murga, que ha donat compte dels continguts de l'ordre en la qual es detallen les esmentades mesures de "prevenció i contenció".

Què recull el decret?

El decret preveu un "bloc normatiu suficient i adequat" per afrontar amb eficàcia la "nova normalitat", sense perjudici de les "modulacions o actualitzacions de les quals pugui ser objecte a futur", en funció de l'evolució de les dades sanitàries.

La sortida de la desescalada, que serà efectiva en l'àmbit de la mobilitat entre autonomies des de divendres només amb Cantàbria, ja s'ha posat en coneixement del Ministeri de Sanitat, i ha estat possible després que l'informe elaborat pel Departament basc de Salut avali que "la situació sanitària i epidemiològica permet donar per superada a Euskadi la fase 3 de la desescalada".

Erkoreka ha subratllat que amb aquest decret, que entra en vigor divendres 19 de juny a les 00.00 hores, es deixen sense efecte totes les mesures de l'estat d'alarma i entra en vigor l'ordre de la consellera, adoptada d'acord a la "realitat sanitària, social i econòmica" basca.

El portaveu ha subratllat que es posa fi a "gairebé 100 dies d'excepcionalitat", des que el 14 de març el Govern central declarés l'estat d'alarma, que ha estat prorrogat en sis ocasions, mentre ha recordat als morts i als seus familiars, ha reconegut l'esforç dels professionals sanitaris i ha agraït el compromís de la societat.