Els europeus critiquen l'autoritarisme espanyol contra Catalunya, creuen que hi ha una majoria independentista i, a més, consideren que la independència seria positiva per als catalans. Aquestes són algunes conclusions del Baròmetre de la Imatge d'Espanya (BIE), publicat aquest novembre pel think tank Real Instituto Elcano. El sondeig el fa l'Observatori Imatge d'Espanya (OIE), que es va crear el 2012 per fer un seguiment rigorós i sistemàtic de la imatge d'aquest país al món i aquest cop dedica una secció al procés català, ja que considera que "ha tingut influència en com es percep Espanya des de l'exterior". Es conclou que el 80% dels entrevistats de cada país han sentit a parlar del procés.

 

L'enquesta assenyala que la majoria dels preguntats critiquen l'autoritarisme de la reacció de l'Estat contra la proclamació d'independència; per això, respecte al darrer BIE, hi ha enquestats que ara diuen que simpatitzen més amb els catalans que amb els espanyols i en la majoria dels països que han participat a la mostra -Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Polònia, Suècia, Holanda i Portugal- es considera que l'Estat espanyol ha estat poc dialogant amb Catalunya. 

 

grafic gobierno poco dialogante

Per països, els britànics són els més comprensius amb l’independentisme; els belgues i alemanys, els més crítics amb l’actuació d'Espanya, i els francesos i portuguesos, els més preocupats pel procés.

La percepció és que hi ha majoria independentista

L’estudi, a més, pregunta com es percep des d’Europa la distribució política de Catalunya; a quasi tots els països es considera que hi ha una majoria independentista o, en tot cas, una divisió a parts iguals dels defensors i detractors de la independència. En tot cas, els que consideren que a Catalunya hi ha una estat d’opinió majoritàriament favorable a seguir depenent d’Espanya és minoritària. Cal recordar que l'independentisme té majoria parlamentària i supera en vots els partits explicitament contraris a la independència.

distribuico opinio independentista

 

Catalunya serà independent en un futur?

El Baròmetre de la Imatge d'Espanya ha recollit l'opinió sobre si Catalunya serà independent en un futur. Només en 3 dels 10 països enquestats el no té majoria: Regne Unit, Itàlia i Portugal. D'altra banda, a la resta de països la suma del sí i el no puc opinar, no ho sé supera els que pensen que Catalunya no serà independent, però es que a més a la majoria de països es considera que la independència serà positiva per als catalans. Només a França i Portugal es creu que la independència tindria un impacte negatiu en els catalans.

independencia positiva catalans

L'actuació del govern espanyol

L'enquesta demana si l'Estat espanyol "ha fet el que havia de fer": la majoria considera que no; els més crítics amb l'Estat són Bèlgica, Alemanya i Suècia. Ara bé, si hi ha una pregunta en què coincideixen la majoria de participants, és la d'"El govern espanyol ha estat poc dialogant". En tots els països preguntats hi ha una clara majoria que considera que Espanya ha dialogat poc amb Catalunya. El mateix passa quan es pregunta si Espanya ha estat massa autoritària; la majoria torna a dir que .

grafic gobierno espanol hecho debia

grafic gobierno poco dialogante

grafic govern autoritari

Per tot plegat, la imatge dels europeus sobre l'independentisme català sembla més procliu a la independència que no pas en contra.