El govern espanyol ha rebut en meitat de la roda de premsa del Consell de Ministres d'aquest divendres la notícia que el cap de llista de Junts per Catalunya Carles Puigdemont viatjarà a Dinamarca per participar en un debat sobre la situació política catalana, organitzat per la Universitat de Copenhaguen. El fet és que, segons recorden fonts de l'executiu central, la decisió correspon al jutge, i de Pablo Llarena dependrà la possibilitat que s'emeti una nova euroordre per detenir-lo en territori danès, en cas que sigui viable –tenint en el record l'emesa a Bèlgica, que es va retirar finalment.

La qüestió és que els dies passen, apropant-se al termini màxim perquè s'esgoti la presentació de candidat per a la investidura, que és el 31 de gener. Davant d'aquest escenari, a la Moncloa emeten un avís nítid al president del Parlament, Roger Torrent: "La llei es mantindrà per a tots aquells que vulnerin les lleis, també davant dels tribunals", ha amenaçat el portaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo sobre reinterpretar el reglament, de manera que es faciliti la investidura de Puigdemont des de Brussel·les. "L'informe dels lletrats ja diu la interpretació correcta. El que és immoral és sostreure's a l'acció de la justícia, i també marxar a un altre país", ha respost De Vigo al número u de JxCat.

Així les coses, el portaveu governamental no ha concretat de quina manera s'evitaria la fotografia d'un ple d'investidura a distància, preguntat per El Nacional al respecte. Només ha garantit que "ningú no ha de tenir cap dubte" que Mariano Rajoy "impedirà qualsevol il·legalitat", ja que disposa del 155 per no perllongar-la. La concreció de l'executiu central tampoc s'ha produït quan diversos periodistes han insistit si Felip VI es trobaria en la disjuntiva de signar o no el decret de nomenament de Puigdemont, o inclús, com es frenaria un possible intent de presa de possessió a distància. Confien, de nou, en l'efecte disuassori de les causes penals obertes.

De la mateixa manera, De Vigo no ha opinat sobre la reunió que s'ha fet pública entre el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i la coordinadora del PDeCAT Marta Pascal. "M'he assabentat per la premsa, no tenim res a dir", ha indicat. 

Més explicatius s'han mostrat a la Moncloa sobre la batalla entre Partit Popular i Ciutadans al Parlament, després que la formació d'Inés Arrimadas es negués a oferir el diputat que li falta al PP per tenir grup propi. "No es tracta de ser el primer dels constitucionalistes. No s'entén la seva posició en aquests moments. Es tracta de tenir més veus a Catalunya" per combatre el procés d'independència, ha denunciat el ministre.