La policia espanyola activa tots els ressorts que té a l’abast cada cop que es produeix qualsevol moviment del president a l’exili, Carles Puigdemont. També ho ha fet a Estrasburg, on s'espera l'arribada de Puigdemont i el conseller Toni Comín, amb motiu de la constitució del Parlament Europeu. No només això, segons ha pogut saber ElNacional.cat, l’entrada dels dos polítics a territori francès ha obert noves possibilitats per a les forces espanyoles, entre les quals un conveni de l’any 2002 que podria donar cobertura a una operació per detenir i portar Puigdemont i Toni Comín a Espanya de manera immediata, saltant-se l'euroordre.

Fonts de l’entorn de Puigdemont asseguren tenir informació de les autoritats franceses que existeix una operació policial espanyola encoberta amb un important desplegament a Estrasburg amb aquest objectiu. Aquesta possibilitat, però, incomodaria alguns sectors de l’Estat francès, preocupats davant d'un episodi d'aquesta mena en plena constitució de l’Eurocambra.

Més encara quan dins del mateix Parlament s'han aixecat veus molt crítiques amb la negativa a permetre que els dos polítics puguin assumir l'escó que van aconseguir en els darrers comicis europeus. Precisament aquest divendres, els advocats de Puigdemont i Comín han presentat un recurs davant del Tribunal de Justícia de la UE contra el president de l'Eurocambra, Antoni Tajani, i una petició reclamant mesures cautelars perquè tots dos puguin assumir l'escó. El Tribunal ha admès a tràmit la petició i en breu podria dictar mesures.

Enmig d'aquesta situació, segons aquestes fonts, la policia espanyola es podria plantejar utilitzar un acord bilateral entre els governs francès i espanyol sobre readmissió de persones en situació irregular. Es tracta d’una norma per combatre la immigració irregular, però que també contempla la possibilitat d’aplicar-la a ciutadans dels respectius Estats. De fet, en el seu moment es va incloure aquesta possibilitat pensant en la persecució d'activistes d’ETA.

Segons aquest conveni, la “readmissió” al territori es pot fer a sol·licitud del demandant i “sense cap formalitat” i fins i tot sense intervenció de les autoritats centrals, directament entre autoritats frontereres, la qual cosa permetria evitar l'euroordre.

L’acord es pot aplicar “a tota persona que no compleixi o hagi deixat de complir les condicions d’entrada o d’estada aplicable en el territori” de la part demandant. El conveni preveu, igualment, a “agents d’escorta de la part demandant assegurar la seva missió al territori de la part requerida”.

La idea que estarien plantejant les autoritats espanyoles, segons aquestes fonts, seria aplicar aquest conveni per procedir a la detenció de Puigdemont i portar-lo directament a Espanya, evitant qualsevol altre control jurisdiccional. L'equip d'advocats de Puigdemont considera que, amb el conveni del 2002 a la mà, seria real i plausible que es pogués intentar aquesta via.