La cadena europea Euronews ha valorat com pot afectar el nou govern espanyol del PSOE i Podemos a la solució del conflicte entre Catalunya i l'Estat, i la conclusió discrepa de les esperances que ha obert el nou executiu en els cenacles europeus. La majoria de consultats per Euronews creuen que el nou govern espanyol no podrà fer gran cosa per solucionar el contenciós, i n'hi ha que a més pronostiquen que no durarà gaire temps al poder.

La cadena ha parlat amb l'advocat dels exiliats catalans, Gonzalo Boye, que afirma que la realitat dels dirigents catalans empresonats "no és probable que canviï" pel fet que hagi començat el nou govern. "Tots voldríem que això passés, però ben segur que no serà així. El govern espanyol no té la capacitat de fer-ho", afegeix.

Euronews també ha parlat amb el director de l'Institut Internacional Català per la Pau, Kristian Herbolzheim, que assegura que el conflicte català seguirà i que no s'entreveu "cap solució a curt termini".

Euronews

Segons Herbolzheim, la pressió política que hi haurà sobre les possibles converses que encetin el govern català i l'espanyol "pot obstaculitzar els esforços per trobar alternatives creatives", i a més l'oposició del PP, Vox i Cs "bloquejarà qualsevol proposta legislativa". "Les converses se celebraran, però no està clar quant temps duraran ni si donaran algun resultat", ha indicat.

Euronews recorda en aquest sentit que la majoria d'espanyols recelen de tot el que s'aproximi a la secessió de Catalunya.

La cadena també recull declaracions de Cristóbal Herrera, cap d'afers públics del grup consultor Llorente y Cuenca, que ha assegurat que "és molt improbable" que el nou executiu espanyol tingui un mandat llarg. "Amb una majoria tan ajustada tindran un oposició permanent al clatell", assegura.