Diversos parlamentaris europeus, entre els quals hi havia el diputat del PDeCAT Jordi Xuclà i el senador del PP Pedro Agramunt, van mantenir una reunió amb el règim de Bassar Al Assad poc abans de produir-se l'atac químic contra la població civil siriana. Tot i no explicar de forma clara els motius de la trobada i, fins i tot, contradir-se a l'hora de confirmar que van ser presents en aquella reunió, el règim sirià explica que la reunió es va produir per establir vincles amb parlamentaris europeus. 

Tot i que ambdós admeten que van viatjar al país per condemnar les actuacions de l’exercit sirià contra la població civil i avaluar la situació sobre el terreny, el Ministeri d’Exteriors desmenteix que en tingués algun coneixement.

El senador del PP va rebre el mes de febrer una carta d’invitació del president del parlament sirià per “restaurar la cooperació entre Síria i els parlamentaris europeus”, segons la missiva. Agramunt destaca que va informar personalment al ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis.

El Partit Popular Europeu ha demanat la dimissió del senador, que ara mateix presideix l’Assemblea Parlamentaria del Consell d’Europa, reunida aquesta setmana a Estrasburg. De fet, el rei Felip VI hi té previst donar un discurs el dijous.

En el cas de Xuclà, és president de l’Aliança de partits Liberals y Demòcrates Europeus (ALDE) al Consell d’Europa. Els membres d’aquest organisme també han criticat fermament el viatge.