Una delegació de cinc eurodiputats ha visitat aquest divendres tots els presos polítics catalans. Després d'haver-se trobat amb els set presos a Lledoners al matí, la delegació d'europarlamentaris s'ha reunit amb Dolors Bassa i Carme Forcadell a les seves respectives presons a la tarda.

El flamenc Mark Demesmaeker, les gallegues Ana Miranda Lidia Senra, el basc Josu Juaristi i el català Josep-Maria Terricabras s'han reunit amb Forcadell durant una hora i mitja a la presó de Mas d'Enric (Tarragona).

Mentrestant, alguns dels altres eurodiputats de la delegació han visitat la consellera Dolors Bassa al centre penitenciari de Puig de les Basses (Figueres). Tots ells són membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que vol "persuadir" la Unió Europea d'incidir en el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Actitud hipòcrita

Els eurodiputats que han visitat la consellera Dolors Bassa reclamen a Europa que s'impliqui a Catalunya com fa amb d'altres països. La irlandesa Lynn Boylan (Sinn Féin) ha dit a la sortida del centre penitenciari de Figueres que l'actitud de la Unió Europea és "completament hipòcrita" pel que fa a la protecció de la democràcia i la llei i ha afirmat que "acostumen a ser molt ràpids jutjant altres països" que no són estats membres però que, en canvi, no ho fan en un dels seus "estats fundadors". "La Unió Europea ha d'aixecar-se i defensar els catalans i el dret a l'autodeterminació perquè si no ho fan perdran tota la credibilitat", ha insistit.

La també eurodiputada irlandesa Martina Anderson ha dit, a més, que Europa ha de venir a Catalunya i "investigar la realitat del que està passant aquí". Per la seva banda, l'eurodiputat català Jordi Solé ha assegurat que "al Parlament Europeu hi tenim amics i persones que se senten avergonyides que l'Europa del segle XXI hi hagi presos i preses polítiques".

"No vol ser cap heroïna"

La delegació que ha anat al centre penitenciari del Puig de les Basses, integrada per cinc parlamentaris europeus, s'ha reunit amb Bassa durant més de dues hores i a la sortida han assegurat que està forta i que els ha dit que "no vol ser cap heroïna" perquè els "herois són a fora, aquells que resistim i seguim lluitant pels drets dels presos i del país". 

A la visita al centre penitenciari de Figueres, també hi han acudit l'eurodiputat del PDeCat Ramon Tremosa i l'eurodiputada francesa, Marie-Pierre Vieu. 

Per la seva banda, Demesmaeker, membre de l'N-VA flamenc, ha parlat a la sortida de la presó de Mas d'Enric. Creu que les acusacions de rebel·lió són "ridícules" i "una mentida". "L'Estat espanyol està cometent un error molt greu, se'ls ha de responsabilitzar d'això", ha dit. 

Demesmaeker ha explicat que Forcadell "sembla haver perdut una mica de pes" a la presó, tot i que a la trobada ella ha dit que és "per l'exercici que fa". També ha apuntat que "la tracten bé" al centre de Mas d'Enric, però que "no és lliure i no pertany" a la presó.