Eurodiputats de fins a 16 Estats diferents i de cinc grups parlamentaris han expressat aquest dijous la seva “absoluta disconformitat” amb la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la prohibició dels toros a Catalunya i han demanat que es respecti la voluntat dels catalans.

“Considerem que la tortura animal no pot ser considerada cultura”, asseguren els eurodiputats en la declaració, promoguda per l’ecosocialista Ernest Urtasun, i que compta amb el suport d’alemanys, francesos, italians, britànics, holandesos o austríacs, així com dels catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC), Ramon Tremosa (PDECat), Javi López (PSC) i Francesc Gambús (Independent).

La tauromàquia, asseguren els 37 eurodiputats que signen la declaració, és una “activitat injusta, sàdica i menyspreable” que “no mereix ser legal” en l’ordenament jurídic. “Rebutgem el maltractament, la tortura i els espectacles cruels i inhumans amb animals, i no podem justificar-ho sota la consigna de la tradició o l’expressió artística, esportiva o cultural”, destaquen. 

El text també assenyala que “la justificació utilitzada pel TC sobre una suposada invasió de competències estatals en matèria de cultura no és acceptable, ja que Catalunya té competències per protegir els animals i regular els espectacles públics”. Així mateix, indiquen que “no hi ha cap dubte de la violència, la crueltat i el patiment de l’animal en una plaça de toros”. 

Els eurodiputats recorden en la declaració que el Parlament Europeu, per segon any consecutiu, ha votat “per una aclaparadora majoria prohibir els fons europeus destinats a la tauromàquia”. Finalment, també animen la resta de comunitats de l’Estat espanyol a seguir els passos de Catalunya i les Canàries i prohibir la tauromàquia.