Eurodiputats de diferents nacionalitats han expressat el seu rebuig a la detenció del seu company Carles Puigdemont i han reclamat la seva llibertat immediata i la fi de la repressió. “Vendetta” o “vergonya per a la democràcia”, han denunciat diferents membres de l’eurocambra.

És el cas de Clare Day, eurodiputada irlandesa membre d’Independents 4 Change, que forma part del grup parlamentari europeu Esquerra Unitària Europea. “Es tracta d’un flagrant abús de la legislació de la UE per perseguir Carles Puigdemont”, ha denunciat a través de les xarxes socials. “És una burla de l’estat de dret a Europa”, i avisa que no es quedarà amb els braços plegats mentre “Estats membres de la UE porten a terme una vendetta contra oponents polítics”.

TUIT eurodiputada Clare Daly

Llibertat immediata

En el mateix sentit s’ha pronunciat l’eurodiputat del Sinn Féin, Chris MacManus, que ha reclamat la llibertat immediata de Puigdemont. MacManus ha advertit que la seva detenció “hauria de fer saltar les alarmes dels demòcrates a tota la UE”.

L’eurodiputat irlandès, a través d’un comunicat, destaca que la detenció de Puigdemont suposa un revés a l’etapa de diàleg oberta. Així insta al govern espanyol a retirar tots els càrrecs contra els polítics independentistes i a “comprometre’s a resoldre la disputa amb Catalunya per mitjans purament polítics”.

TUIT Sinn Féin

Itàlia viola la legalitat

Des de França també han arribat missatges clamant per l’alliberament de Puigdemont. És el cas de François Alfonsi, diputat verd del grup ALE que recordat la visita la setmana passada a París en un acte celebrat a l’Assemblea mentre que una setmana després ha estat detingut només trepitjar Sardenya. “Itàlia viola la legalitat europea amb la detenció de Puigdemont”, ha esclatat Alfonsi, que ha exigit en nom de la seva formació la llibertat de Puigdemont.

TUIT eurodiputado breton Puigdemont

Per la seva part, l’eurodiputat italià Piernicola Pedicini, del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea ha destacat que l’arrest de Puigdemont a Sardenya es basa en una ordre de detenció “actualment suspesa”. “Si la justícia espanyola vol burlar el Tribunal de Justícia de la UE, la justícia italiana no pot ser còmplice”, denuncia. Pedicini, a través d’una pilulada, ha llançat aquesta crida: “Llibertat immediata, aturin la repressió".

TUIT europitat Piernicola Puigdemont

Vergonya per a la democràcia

També s’ha pronunciat la diputada al Parlament alemany, Żaklin Nastic, membre la formació Dielinke. “Aquesta és la tan esbombada UE democràtica?”, es pregunta diputada que s’exclama davant la detenció de Puigdemont: “!Un president ha estat perseguit políticament durant anys i arrestat per segona vegada, aquest cop com a membre electe de la UE! !Una vergonya per a la democràcia i els drets humans”.

 

L'eurodiputat del Sinn Féin, Chris MacManus, amb Carles Puigdemont / SF