L'eurodiputat conservador búlgar Angel Dzhambazki, del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus a l'Eurocambra al qual pertany Vox, serà el ponent del suplicatori sol·licitat per la Justícia espanyola per aixecar la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats.

Dzhambazki comparteix grup amb els tres eurodiputats de Vox, però també amb els nacionalistes flamencs de l'N-VA, simpatitzants de l'independentisme, i serà l'encarregat de redactar l'informe que recomanarà al ple si retirar o no la immunitat de Puigdemont i Comín.

La comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra ha abordat per primera vegada aquest dilluns el suplicatori de Puigdemont i Comín després que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, iniciés el procés, el passat 16 de gener.

Amb el nomenament del conservador búlgar com a ponent es posa en marxa un procés que continuarà amb una o diverses sessions a porta tancada on es debatrà la retirada de la immunitat, les quals finalitzaran amb un vot en el ple de la institució.

Dzhambazki (Sofia, 1979) va ser el candidat a l'alcaldia de la capital búlgara el 2019 amb un missatge antigitano i homòfob. A més, ha rebutjat la convenció d'Istanbul contra la violència domèstica per considerar que "destruiria la família cristiana i els valors tradicionals" i ha estat acusat per altres eurodiputats d'episodis racistes.