Acusacions dures al Parlament Europeu. L'eurodiputada dels Verds Saskia Bricmont i la seva homòloga de l'Esquerra Unitària Europea Cornelia Ernst han carregat amb contundència aquest dimarts contra l'Estat espanyol pel seu paper en el CatalanGate. La jornada d'avui a l'Eurocambra ha estat marcada precisament per l'espionatge amb Pegasus: a primera hora del matí s'ha celebrat una sessió monogràfica sobre el programari en què ha pogut participar l'advocat Andreu Van den Eynde i en què Carles Puigdemont ha pogut interrogar la directora del CNI, que ha respost amb el silenci; al migdia, i després del veto dels partits socialista i popular, un grapat de víctimes del CatalanGate han pogut assistir a una sessió paral·lela en què han tingut plena llibertat per explicar els seus casos i denunciar el paper de l'Estat.

Un esdeveniment que tan sols ha estat possible gràcies a la solidaritat dels eurogrups dels Verds i de l'Esquerra. Saskia Bricmont ha volgut retreure l'actitud dels partits europeus de l'espai del PSOE i el PP. "Ens ha sorprès que els principals grups polítics han cregut innecessari escoltar les víctimes". Davant d'aquesta ofensiva partidista, s'ha cregut "crucial donar veu a més d'una víctima", per la qual cosa s'ha organitzat l'acte paral·lel. Bricmont també ha carregat contundentment contra la manca de suport cap a les víctimes, la falta de transparència i el silenci de la directora del CNI, que s'ha escudat al·legant que només pot informar sobre l'ús de Pegasus a la comissió de secrets oficials.

L'eurodiputada de l'Esquerra, Cornelia Ernst, s'ha sumat a la crítica lamentant que l'Estat rebutgés una missió europea sobre el programa espia en el marc de la comissió inaugurada pel Parlament Europeu. "El govern espanyol no estava disposat a trobar-se amb nosaltres", ha recriminat. Davant la seva negativa, i l'absència de majories a la cambra europea, alguns partits ja van dur a terme un viatge a territori espanyol a finals d'octubre per trobar-se amb advocats, víctimes i representants del Govern i del Congrés. En una roda de premsa posterior, Bricmont també ha volgut dir la seva respecte aquest reclam, assegurant que han demanat una extensió al mandat de la comissió, que necessita resposta de la presidenta Roberta Metsola. Si aquesta és satisfactòria, serà "totalment factible" que aquesta missió es produeixi durant els pròxims tres mesos.

A favor de prohibir l'ús de Pegasus

En aquesta roda de premsa, Ernest també ha assenyalat la necessitat d'aclarir "l'escàndol més gros d'espionatge d'aquest segle". Amb tot, i malgrat no haver pogut dur a terme una investigació formal a Espanya, l'eurodiputada ho té clar: "Es tracta d'una persecució per motius polítics, un cas d'espionatge polític". Les parlamentàries també s'han sumat a la crida feta fa unes setmanes per diputats del Parlament, que van exigir prohibir l'ús de Pegasus i programaris similars a tota la Unió Europea perquè "trenca el respecte pels drets humans". Només amb una excepció: el seu ús contra terrorisme i criminalitat, i fins i tot així sempre que hi hagi transparència i control.

Totes dues han acompanyat l'eurodiputada d'ERC Diana Riba a la roda de premsa. La republicana ha dit que "els principals partits espanyols han fet el possible per desvirtuar" la comissió d'investigació sobre Pegasus a la Unió Europea i per "reduir al màxim la visibilitat" de les víctimes. "Les delegacions espanyoles han deixat clar que no són aquí per investigar l'ús d'aquesta eina, sinó per intentar encobrir el seu mal ús a l'Estat", ha dit l'eurodiputada, en referència al PSOE i al PP. "Estan tapant allò evident davant la UE: que Espanya n'ha fet un ús massiu i abusiu per minar l'acció de la dissidència".