Nova ofensiva contra el CatalanGate. El Parlament de Catalunya ha engegat una nova estratègia per tal que l'escàndol de ciberespionatge més gran que ha afectat Europa amb una seixantena d'independentistes com a víctimes. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i els Comuns han presentat una proposta de resolució a la cambra catalana amb un grapat d'acords que pretén elevar al Parlament Europeu. Entre aquests punts, hi ha un de contundent: el Parlament vol que l'Eurocambra aprovi una iniciativa per sol·licitar a la Comissió Europea (òrgan competencial) que impulsi la prohibició "total i immediata" de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre similar a la Unió Europea. Per fer-ho, la cambra catalana s'acull a l'article 203 del reglament, que permet als diputats promoure una iniciativa relacionada amb una matèria inclosa en l'àmbit de les competències de la Unió Europea.  

Els partits no es queden aquí, i també volen que la Unió Europea "arbitri i reguli" totes les eines legislatives i els mecanismes de control disponibles per garantir els drets fonamentals dels ciutadans europeus, així com establir mecanismes de control i sanció als estats que permeten la producció i comercialització d'aquests tipus de spyware, com és el cas d'Israel. "Demanem a la UE que aturi el seu ús, però també que intervingui en totes les fases de producció i comercialització del programari", han assenyalat els partits en roda de premsa. La proposta es votarà amb caràcter urgent en el ple del Parlament de la setmana vinent, per tal que sigui derivada a la Comissió d'investigació de Pegasus que ha engegat l'òrgan parlamentari europeu, de manera que es permeti que membres de la cambra catalana puguin comparèixer en l'audiència pública que es realitzarà per la comissió sobre el cas de l'Estat espanyol el pròxim 29 de novembre.

Amb la proposta, la cambra catalana constatarà que l'actual regulació dels drets fonamentals de la UE "no garanteix que els estats membres no vulnerin sistemàticament els drets dels seus ciutadans, en especial el secret de les comunicacions". I entén imprescindible que la UE incorpori instruments europeus de control que permetin evitar les pràctiques "abusives i il·legals" en aquest àmbit. 

Els partits, contundents: "És la punta de l'iceberg"

En una roda de premsa conjunta a la cambra, el diputat d'ERC Jordi Orobitg ha explicat que aquesta és "una demanda d'auxili" per defensar els drets dels afectats per Pegasus i pel Catalangate, advertint que aquest escàndol segurament és "la punta de l'iceberg" i que és molt probable que l'abast d'afectats pel ciberespionatge sigui "molt més alt i vagi més enllà de l'independentisme". El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assenyalat que "constitueix el major escàndol d'espionatge acreditat". A més, ha retret que eurodiputats del PSOE, PP i Cs estiguin "maniobrant" perquè no es puguin esclarir aquests fets a la UE, com també va denunciar l'eurodiputada encarregada de l'informe de la comissió de Pegasus a l'Eurocambra, i ha lamentat que el Congrés dels Diputats no hagi posat en marxa un òrgan d'investigació propi.

Des de la CUP, la diputada Montserrat Vinyets ha dit que l'Estat espanyol "ni està ni se l'espera" en les accions per escatir el Catalangate. Davant aquesta inacció, ha defensat que els grups recorrin a l'autotutela per investigar-ho des del Parlament de Catalunya i també davant les instàncies europees. I finalment, la diputada dels comuns Susanna Segovia ha reclamat transparència, investigació, assumpció de responsabilitats i polítiques que evitin que es repeteixi el ciberespionatge. "Cal intervenir en tots els espais de la cadena i que la UE investigui i sancioni els països que comercialitzen programaris com Pegasus", ha sostingut.