El ple del Parlament Europeu ha avalat aquest dimarts a la conservadora alemanya Ursula von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea (CE) per als propers cinc anys amb 383 vots a favor, nou més dels 374 necessaris per a la majoria absoluta. Hi han votat en contra 327 eurodiputats, 22 s'han abstingut i un ha estat nul.

Actualment, Von der Leyen és la ministra de Defensa alemanya, càrrec del qual diminitrà aquest mateix dimecres, tot i que no prendrà possessió de la presidència de la Comissió Europea fins a l’1 de novembre, quan Jean-Claude Juncker acaba el seu mandat. Serà el primer cop a la història que una dona se situa al capdavant de l’executiu comunitari.

L’aprovació de la seva candidatura ha penjat d’un fil gairebé fins al moment de la votació, ja que l’únic grup que li havia garantit el seu suport de forma explícita des que els 28 van proposar-la per succeir Juncker ha estat el Partit Popular Europeu. Durant el debat del matí s’hi han sumat també els eurodiputats del Moviment 5 Stelle, que no estan inscrits en cap grup parlamentari. 

Poc més d’una hora abans del vot els liberals també han confirmat que hi donarien suport mentre que els socialistes europeus, dividits al voltant del sentit del vot, han esperat fins el darrer minut per anunciar que també votarien a favor seu com a grup. Amb tot, algunes delegacions socialistes, com l’alemanya i holandesa, han mostrat les seves reticències cap a la candidata escollida pels estats. 

Al seu torn, els conservadors euroescèptics han estat l’únic grup en no pronunciar-se clarament sobre el sentit del seu vot, obrint la porta a les especulacions sobre què han fet els eurodiputats del partit ultra que governa a Polònia, ja que el seu primer ministre ja va avalar Von der Leyen

L’extrema dreta d’Identitat i Democràcia (on hi ha els partits de Matteo Salvini i Marine Le Pen) i els Verds i l’Esquerra Unitària hi han votat en contra, segons han explicat els seus portaveus prèviament a la votació. 

Seguirà ampliació