El Parlament Europeu ha rebutjat aquest diumenge un intent del Partit Popular d'esmenar el títol d'un debat sobre l'eliminació de la violència masclista a Europa i incloure la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com la del 'només sí és sí', en un moment de tensió per la polèmica rebaixa d'algunes condemnes a agressors sexuals per l'entrada en vigor d'aquesta llei. El Parlament Europeu ha tombat el canvi de títol del debat, amb un total de 136 vots a favor de la modificació, 242 en contra i quatre abstencions. Pel que fa als diputats espanyols presents, s'hi han pronunciar a favor els del PP, Vox i Ciutadans, mentre que els del PSOE, Anticapitalistes, Catalunya en Comú, ERC i PNB han votat en contra.

La proposta del PP incloïa anomenar el debat amb el títol: "Eliminar la violència contra les dones i combatre les agressions sexuals, incloent-hi el cas de la llei espanyola recentment adoptada que de manera efectiva redueix les sentències de delinqüents condemnats”. L'eurodiputada popular Rosa Estarás, que s'ha posicionar a favor d'aquest canvi, ha considerat que era "urgent" debatre una llei que, segons ha argumentat, ja ha permès "cinc excarceracions de pederastes i violadors de dones, posades en llibertat o reduccions de condemna". "És urgent que debatem això i que es pari aquesta cascada d'excarceracions i aquest despropòsit amb aquesta llei. No és ideologia allò que estic demanant en aquest Parlament Europeu. Hem dit que ni una més i ara ho podem demostrar", ha subratllat Estarás durant la seva intervenció.

Els socialistes acusen el PP de no tenir "respecte"

Per la seva part, la diputada socialista Iratxe García ha assenyalat al PP i l'ha acusat de plantejar un debat "amb pocs escrúpols i gens de respecte". En aquest sentit, García ha recordat que "les lleis nacionals es canvien als parlaments nacionals" i no en altres llocs com l'Eurocambra. "Cal demostrar molt més respecte al Parlament Europeu. Demano un vot en contra d'aquesta proposta del PP que l'únic que intenta és fer un debat partidista en allò que mereix ser un debat per donar suport a totes les dones europees", ha demanat la socialista.

Els liberals, també en contra de la proposta del PP

Pel que fa al líder dels liberals, Stéphane Séjourné, ha proposat als diputats evitar la "temptació" d'introduir esmenes a l'ordre del dia per portar debats nacionals al Parlament Europeu. Seguint aquesta línia, Séjourné ha anunciat que el seu grup votarà sistemàticament en contra d'aquelles sol·licituds que es basen només en qüestions nacionals. De fet, cal destacar que, entre els liberals europeus, els dos únics diputats que han votat a favor de la proposta del PP han estat els de Ciutadans.