Un dels condemnats de 'La Manada' ha demanat finalment rebaixar la seva pena de presó després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí es sí'. L'advocat dels condemnats per la violació grupal a una jove durant els Sanfermines del 2016 ja va avançar aquesta informació i aquest dilluns fonts del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) han confirmat que un d'ells, Ángel Boza, ja ha registrat la petició davant la Secció Segona de l'Audiència navarresa. En concret, Boza ha sol·licitat que es rebaixi la seva condemna de 15 a 13 anys i 9 mesos, després de ser condemnat pel Tribunal Suprem per un delicte continuat de violació amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones. 

Tot i que es van condemnar cinc homes per l'agressió sexual de 'La Manada', la nova llei només podria permetre reduir la pena a Ángel Boza, ja que els altres quatre joves sevillans sumen penes per altres casos com els abusos sexuals de Pozoblanco i no podrien beneficiar-se de cap rebaixa. El seu advocat, Agustín Martínez, ja va defensar la setmana passada que aquesta rebaixa a la condemna de Boza "és perfectament possible perquè s'han reduït els mínims de les penes i la sentencia dictada al seu dia pel Tribunal Suprem feia l'acotació de referir-se que efectivament s'aplicava el mínim penal i, havent-se modificat el mínim penal, entenc que és més favorable l'aplicació de la norma actual". 

Degoteig de rebaixes a condemnes per la nova llei d'Igualtat

En els darrers dies, l'aplicació de la llei del 'només si és sí' ha aixecat polèmica amb el degoteig de rebaixes de condemnes a agressors sexuals. La ministra d'Igualtat i una de les impulsores d'aquesta norma, Irene Montero, va assegurar que els jutges han utilitzat "un biaix masclista" per revisar les condemnes, contradient així la intenció de la llei aprovada i que ja ha entrat en vigor. Per la seva part, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), associacions de jutges i de fiscals han defensat que simplement es limiten a aplicar el que recull la llei i a respectar el dret dels condemnats a aplicar les rebaixes de les penes a favor seu. De moment, ja s'ha vist com el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia ha rebaixat la pena imposada a un condemnat per temptativa d'agressió sexual o com l'Audiència Provincial de Balears ha ordenat excarcerar dos presos. Tot i això, és cert que l'Audiència de La Rioja ha revisat 54 sentències i no n'ha modificat cap.

Victòria Rosell lamenta l'alarmisme per la llei del 'només sí és sí'

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha volgut rebaixar la tensió aquest dilluns i ha assegurat que s'estan revisant sentències per delictes sexuals, però que són "poquíssims els casos" en els quals s'ha reduït la condemna l'agressor. Rosell ha demanat "responsabilitat" a l'hora de parlar de les peticions de rebaixa de condemnes i ha lamentat que aquesta confusió pugui causar una alarma i un terror sexual en les víctimes, a més d'una clara inseguretat jurídica.