El diari Euobserver, especialitzat en informació europea, ha publicat un article del periodista holandès Nick Ottens que alerta que la decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, de descartar les demandes catalanes i canviar d'aliats al Congrés, pot provocar una escalada independentista a Catalunya, amb un canvi de majories, i una repetició de l'aposta independentista de l'1-O. L'article recorda que ERC, "el més moderat dels partits independentistes catalans", va decidir mantenir Sánchez al poder però ara es troba que "té pocs resultats per mostrar". "Sánchez va prometre trencar amb l'estratègia d'estruç de Rajoy, que es va negar fins i tot a reunir-se amb els dirigents catalans, i encara menys a negociar amb ells, cosa que va dur els nacionalistes catalans a una situació desesperada. Però ara s'ha vist que Sánchez ha fet el mínim per mantenir ERC a la seva banda", indica. Posa com a exemple la marxa enrere que s'ha produït en el darrer moment en la llei audiovisual, que al principi havia de blindar el català a les plataformes però al final es va difuminar. Remarca que la llei va tirar endavant sense el suport dels aliats de Sánchez i amb l'abstenció del PP.

"Els altres partits independentistes de Catalunya [Junts i la CUP] acusen els republicans de vendre's. Si el seu pacte amb Sánchez no dona resultats, el més probable és que els partidaris de la línia dura guanyin les pròximes eleccions catalanes, cosa que podria dur a una repetició del 2017", assenyala. Euobserver recorda que la situació és especialment tensa, especialment després que a l'abril "els catalans es van assabentar que l'agència d'intel·ligència espanyola ha estat espiant els seus líders des del referèndum, hackejant els telèfons, inclòs el de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès". "Tot i això, els socialistes van votar amb els conservadors al Congrés per bloquejar una investigació sobre l'escàndol", ha afegit.

L'article reconeix que Sánchez sí que ha indultat els presos polítics, però en canvi no ha permès el retorn dels exiliats. "El diàleg oficial s'ha restablert nominalment, però els representants catalans i espanyols només s'han reunit dues vegades en dos anys", resumeix de forma gràfica. El diari es pregunta si el president espanyol sap exactament què fer amb la seva política i apunta 2 hipòtesis: 1) Sánchez calcula que ERC no sap on anar, perquè un govern del PP seria pitjor. 2) Sánchez té por de fer concessions perquè l'autogovern català "és impopular a Espanya". La conclusió és que el president espanyol està "assumint un risc faci el que faci". "La millor opció de Sánchez pot ser no fer res. Però això és també el que va pensar Mariano Rajoy, i al final això li va costar la presidència", adverteix.