La direcció de la banda terrorista ETA està sotmetent a votació un document que planteja el seu final definitiu com a organització, en apostar per donar per conclòs el seu "cicle i funció". El diari Gara informa, en la seva edició d'avui, que el procés intern sobre el final d'ETA ha entrat en la seva recta final, després de mesos de discussions i votacions. "El final del cicle resulta cada vegada més evident i, a conseqüència de les decisions preses, ja s'ha produït en gran part.

El final de l'estratègia politicomilitar va marcar el començament del final del cicle de l'organització", afirma la direcció d'ETA al document, al que ha tingut accés l'esmentat diari."Ens correspon tancar el temps del conflicte armat i les situacions relacionades, per oferir totes les nostres forces a potenciar el procés polític (...) I l'única manera de fer-ho és que prenguem directament la iniciativa, sense esperar a res ni a ningú," agrega la proposta.

En aquest text, redactat l'abril de 2017, paral·lelament al seu desarmament, ETA descarta la seva continuïtat com a "organització convencional", perquè, en cas d'intentar-ho, hauria de "reinventar totes les altres coses: estratègia, funcions concretes i mitjans de lluita i influencia".Asimismo, rebutja la possibilitat de convertir-se en una organització "civil" perquè "amb la finalitat de mantenir algun tipus d'autoritat moral, les àmplies majories a aconseguir, si són certament àmplies, no ho entendrien".

El document defensa que la "força militant" creada "sota la influència d'ETA" aporti a l'esquerra abertzale "en el procés independentista". "No és el moment d'anar-se'n a casa. Al contrari, la present fase política necessitarà la força i impuls de tots i totes, com mai", afegeix. Segons l'opinió d'ETA, "el moviment polític" de l'esquerra abertzale "ha demostrat prou maduresa i capacitat de lluita, resulta molt més eficaç per materialitzar el repte" d'aconseguir la independència del País Basc. No obstant això, l'organització terrorista deixa clar que "no renegarà de la seva aportació", malgrat que assegura que "ha renunciat si més no a intentar imposar la integritat de la seva relato"."La esquerra abertzale no abjurarà de si mateixa, ETA no renegarà de la seva aportació, malgrat estar oberta a l'autocrítica, però tampoc no demandarà la seva total legitimació a aquells que estan disposats a recórrer el camí de la construcció de l'Estat Basc.