L'excap d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies 'Josu Ternera', sortirà aquesta nit de la presó francesa en la qual roman des que va ser detingut fa més d'un any, encara que sota control telemàtic, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

El Tribunal d'Apel·lació de París ha donat així llum verda a l'informe encarregat a les autoritats penitenciàries a començaments de juliol sobre la possibilitat de deixar en llibertat amb control judicial l'etarra, de 70 anys, una mesura que havia estat sol·licitada per la seva defensa, que van al·legar motius de salut.

El passat 1 de juliol, la justícia francesa també va rebutjar el lliurament a Espanya de l'històric cap de la banda terrorista per delictes de lesa humanitat que se li reclamen en una causa que instrueix la jutgessa de l'Audiència Nacional María Tardón i en la qual hi ha processats altres exdirigents d'ETA.

Els magistrats francesos van denegar el lliurament a Espanya per aquesta causa en entendre que els fets que fonamenten la petició de la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 no es corresponen amb lesa humanitat, un delicte que a més no hi ha en el codi penal gal.

Causes pendents

Però aquesta no és l'única causa que pesa sobre l'exdirigent etarra, ja que té diversos assumptes judicials pendents tant a Espanya com a França. L'Audiència Nacional el reclama per l'atemptat a la casa caserna de Saragossa el 1987, que va provocar 11 morts; per l'assassinat el 1980 del directiu de Michelin Luis María Hergueta; i per la causa de finançament d'ETA a través d''herriko tavernes'.

A França, per la seva part, 'Josu Ternera' va ser jutjat en absència quan es trobava fugit de la justícia, però després de ser detingut l'any passat la seva defensa va recórrer aquestes condemnes i els processos hauran de repetir-se.