El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha detallat aquesta tarda al Senat els quatre eixos de l'estratègia del seu govern davant Catalunya: “Llei, diàleg, convivència i no independència”. Sánchez, a la sessió de control a la cambra alta, ha reclamat un cop més “un diàleg entre catalans” i ha retret al PP que actuï de manera “irresponsable” convertint Catalunya en “ariet” dels seus atacs per fer oposició al govern espanyol.

“El PP confon fer oposició al govern amb fer oposició al diàleg”, ha dit Sánchez, que ha recordat que el seu govern aposta per un compliment estricte de la legalitat i també per un “diàleg amb la ciutadania catalana” perquè “un dels principals problemes de Catalunya és la convivència”.

Coratge democràtic

Segons Sánchez, la disposició del seu govern al diàleg és un “símptoma de coratge democràtic" que es contraposa a l’actuació del govern del PP, que no va ser capaç de convocar en set anys la Comissió Bilateral.

A la sessió al Senat no hi han estat presents els representants d’ERC i PDeCAT, que han assistit aquest dimarts als actes de la Diada i a la manifestació que ha omplert de gom a gom la Diagonal de Barcelona.

Sánchez ha respost així al portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que ha afirmat que els espanyols saben que el projecte de Torra és “xenòfob i excloent” perquè “vulnera els drets dels qui no combreguen amb les idees independentistes” i que ha tingut “un altíssim cost per a Catalunya i per a Espanya”.

Segons Cosidó, Sánchez ha d’explicar als espanyols “en quins termes i límits encararà el diàleg amb Torra”, “quin referèndum proposa per a Catalunya”, i “quin preu ha pagat per arribar a La Moncloa i fins on està disposat a arribar per seguir essent president del govern”.