Fixar la data del debat d’investidura per al dia 30 d’agost té, de retruc, l’efecte que en cas de no prosperar l’elecció del candidat Mariano Rajoy s’obre un període que indefectiblement porta a la celebració de noves eleccions, les terceres, en una data tan assenyalada com el 25 de desembre, el dia de Nadal.

Efectivament, un cop comunicada per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la data d’inici del debat d’investidura per al 30 d’agost, el calendari fins arribar a les eleccions de Nadal és el següent: el dia 31 d’agost es procedirà a efectuar la primera votació, que demana majoria absoluta per investir el candidat; en cas de no aconseguir 176 vots favorables –de moment Rajoy només comptaria amb 169 gràcies a l’acord amb C’s–, al cap de 48 hores, el 2 de setembre, es faria la segona votació, que demana majoria simple –aquí les abstencions o les absències d’altres grups tindrien una importància cabdal.

Si el debat d’investidura acaba sense èxit s’obre un termini de dos mesos perquè un candidat –el mateix o un altre, de qualsevol partit– torni a presentar-se a la investidura. En cas contrari, l’1 de novembre es convocarien eleccions, que tindrien lloc 54 dies després, això és el 25 de desembre. En aquest cas la campanya electoral començaria a mitjanit del 8 de desembre i finalitzaria, també a mitjanit, el 23 de desembre.

"A casa per Nadal!"

La possibilitat de votar per Nadal, que de cap manera pot haver passat desapercebuda ni al candidat Rajoy ni a la presidenta Pastor, a banda de donar lloc a facècies com la que s’ha hagut de sentir dir el líder popular a la sortida del Congrés, on l’han increpat al crit de “a casa per Nadal!”, ha estat interpretada com una estratègia de pressió al PSOE, per forçar-lo a canviar el seu anunciat vot negatiu.

De fet, el PSOE té ara dotze dies per davant abans de la celebració del debat, un marge perquè decideixi si manté el seu ‘no’ a Rajoy o en facilita la investidura. L’estratègia en aquest sentit seria clara per part del PP, capaç de culpar els socialistes de forçar unes eleccions el dia de Nadal.

Tant és així que Podemos, ERC, PDC, En Comú Podem i IU han coincidit a interpretar la data d’investidura com un instrument de pressió dirigit al PSOE, que, de fet, el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha corroborat via Twitter responsabilitzant per endavant Pedro Sánchez d'“enviar 36.000.000 d’espanyols a repetir eleccions el dia de Nadal”.

 

Al seu torn, el secretari d’Organització de Podemos, Pablo Echenique, ha avançat les previsibles pressions a l'interior del PSOE per fer canviar d’opinió a Pedro Sánchez.

Una lectura similar ha fet el portaveu parlamentari d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha afirmat que "pressionar amb unes terceres eleccions per Nadal per obligar a votar el PP és d’enginyeria política nivell avançat”.

Per la seva banda, el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha titllat de "nova jugada de pòquer" l’estratègia del PP.

El portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, s’ha mostrat convençut que la data d'investidura "està pensada per pressionar més" Pedro Sánchez.

Finalment, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat en declaracions als mitjans que la data triada demostra que el Govern espanyol en funcions "continua actuant en contra dels interessos de la ciutadania" i que tot plegat es tracta d’un “vodevil” i un “sainet”.