Revés a la suposada trama russa del procés. El titular de jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha ordenat el sobreseïment provisional i arxivament de la peça que instruïa contra Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president Carles Puigdemont, sobre una suposada operació de compravenda de petroli. El jutge, que admet que ni tan sols s'ha pogut determinar si l'operació es va arribar a efectuar, ha adoptat aquesta decisió "davant la falta d'indicis sòlids de criminalitat".

L’anomenada peça russa d’Alay es refereix a una conversa que es va intervenir en el seu mòbil, en el marc de l’operació Volhov el 2020, amb Alexander Dmitrenko, empresari rus resident a Barcelona, a qui el cap de l’Oficina del president Puigdemont el felicitava per la venda de gas liquat rus a una empresa xinesa, que al final no es va tancar. El jutge Joaquín Aguirre considerava Dmitrenko l’enllaç rus amb el Govern de Puigdemont, del qual el jutge cerca un finançament il·lícit, i especialment quan el govern espanyol no va aprovar la nacionalitat espanyola de Dmitrenko. El fiscal Fernando Maldonado va qualificar la investigació de “prospectiva”, però l’Audiència de Barcelona va avalar la investigació del jutge Aguirre, que ara tanca la peça sobre aquesta operació. Dmitrenko va negar qualsevol relació amb Puigdemont.

El jutge admet que no hi ha delicte

En la resolució, datada el 28 de juliol, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, afirma que després de l’estudi del mòbil d’Alay i de la declaració com a investigat d’Alexander Dmitrenko, “pot considerar-se que no existeix cap indici sòlid que permeti estimar l’existència d’indicis de criminalitat en l’operació de compravenda de petroli en la que suposadament van participar Alay i Dmitrenko”. El magistrat hi admet que “ni tan sols pot determinar-se si l’operació de compravenda va arribar realment a efectuar-se; encara sí que sembla cert que es va donar una paga i senyal de prop de 300.000 dòlars”. I conclou: “Davant la falta d’indicis sòlids de criminalitat, s’acorda el sobreseïment respecte de l’operació de la compravenda de petroli”. 

Altres peces del cas Volhov

En el mateix escrit, el jutge del cas Volhov afegeix que “no s’acorda el sobreseïment sobre altres dades amb aparença delictiva, les quals podran ser usades en altres peces separades diferents de l’actual, com ara els 300.000 euros que havia de gestionar Gerard Figueras a través del Consell Català de l’Esport”. Figueras, exdirector del Consell Català de l’Esport i actual secretari general d’Esports de la Generalitat, és un de la desena dels investigats en el cas Volhov .

D’altra banda, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona manté obertes investigacions a Alay per la seva gestió a la Diputació de Barcelona i en una altra peça per haver demanat informació a un agent dels Mossos sobre el seu control policial, del qual el seu advocat, Gonzalo Boye, va assegurar que no era cap delicte, ja que en cada aeroport, la policia l'avisava que estava en aquestes alertes policials sense aclarir-li els motius i si hi havia autorització judicial.