“Aquests fets no són delictius”. Així de clar s’ha expressat l’advocat Gonzalo Boye aquest dilluns, després de la declaració del cap de l’Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, a qui defensa, davant del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que vol aclarir si Alay es va aprofitar d’informació reservada en demanar a un agent dels Mossos d’Esquadra si hi havia un control o requeriment policial contra ell, el juliol de 2020.  Alay només ha contestat les preguntes que li ha fet Boye, i ha explicat que en els aeroports de Madrid, El Prat, Londres, Edimburg i Washigton la mateixa policia informava Alay que tenia alertes vers la seva persona, tot i que sense aclarir l’origen. “Són anotacions il·legals que estaven en els ordinadors de la policia i informaven Alay, per tant, no hi ha cap informació reservada”, ha sentenciat Boye.

L’agent dels Mossos d’Esquadra investigat per aquesta suposada revelació de secrets, defensat per Isabel Elbal, s’ha acollit al seu dret a no declarar, segons ha explicat Boye, que l’ha substituït en la citació al jutjat. L’advocat, que també representa al president Puigdemont, ha insistit que desconeixen l’origen d’aquestes anotacions policials“ i que hi ha cap jutjat que les hagi autoritzat. "Són aplicacions i aplicacions com la de Pegasus”, ha declarat Boye.  Alay viatjava amb el president Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, després de travessar la frontera danesa, el març del 2018.

La investigació del cas Volhov

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, va feruna peça separada d'aquesta investigació a Alay dins del cas Volhov, centrat en un suposat finançament irregular de l’independentisme català i de negocis particulars. En concret, l’informe de la Guàrdia Civil indica que la conversa entre Alay i un agent dels Mossos, Xavi M.L., s’inicia el 17 de juliol de 2020. Alay li diu: “Hola Xavi, necessitaria un petit favor. Ja saps. Mirar si es manté efectiu el control específic que hi ha contra mi. M’aniria bé un ‘pantallasso’ també, si us plau (...) Això és una llosa que tinc damunt per viatjar”. I l’agent li contesta  que està de vacances però que s'hi mirarà. Aquest dilluns al matí, l’advocat Boye ha insistit que aquesta consulta no és cap fet delictiu.

L’Audiència dona la raó a Alay enfront del jutge de Volhov

D’altra banda, l’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment un recurs d’Alay enfront de la investigació sobre el seu patrimoni i viatges que va realitzar quan treballava en la Diputació de Barcelona, ordenada pel jutge Aguirre. El tribunal, tal com ja li va admetre el recurs del fiscal Anticorrupció, ordena al jutge Aguirre que motivi millor aquesta investigació. 

“En plena tramitació del recurs i sense esperar a tenir en compte la nostra resolució, es dicta una nova resolució. En aquesta, el jutge detalla els indicis que justificarien les diligències acordades el 17 de maig i ofereix a Alay que es personi com a investigat de la peça principal”, referint-se al cas Diputació. La secció 21 de l’Audiència afirma: “En aquest cas, el sodoku  processal general resulta evident”, i renyen el magistrat que s’hauria d’haver esperat. Per això, li ordenen refer la primera resolució per “indefensió material que motiva la nul·litat de la resolució recorreguda”.