El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat al president Mariano Rajoy mantenir oberta la porta del diàleg entorn de Catalunya i no aplicar l'article 155 de la Constitució, que segons el seu parer "enterboliria" la situació.

Al ple del Congrés, el dirigent del PNB ha volgut deixar clar que el problema de Catalunya "és molt més fondo i profund" i que l'ús de la força podria donar la victòria a l'Estat, però "no solucionaria res i suposaria una derrota a mitjà termini".

Segons el seu parer, en el referèndum de l'1 d'octubre hi va haver molta gent que va voler anar a votar, "que no eren delinqüents", i als quals cal donar una resposta, i no l'aplicació del 155.

"El Govern no pot quedar-se en el no -ha indicat. Això no és una competència de Sanitat, és un problema nacional, i caldrà dir alguna cosa més que visca Espanya, visca el Rei, visca l'ordre i la llei".

Equiparació amb el 23-F

Aitor Esteban, que ha trobat a faltar paraules de Rajoy per lamentar els incidents de l'1 d'octubre, creu que, fins ara "hi ha hagut una falta de voluntat de diàleg" i ha qüestionat discursos o termes fets servir en les últimes setmanes per dirigents del PP com la ministra María Dolores Cospedal o Pablo Casado. "Qualificar l'ocorregut a Catalunya com un cop d'Estat equiparable al 23-F no ajuda", s'ha lamentat.

Per al portaveu nacionalista, el Govern ha de tenir en compte que "el democràtic no sempre és legal" i que "no tot allò legal és democràtic", i en aquest sentit ha demanat a Rajoy més flexibilitat i no tancar la porta al diàleg.

També la diputada de Bildu, Marian Beitialarrangoitia, ha instat Rajoy a no fer ús de la força i a respectar el dret a decidir dels catalans, que segons la seva opinió "ja han desconnectat" d'Espanya. "I vostès, ni convencen, ni convenceran", ha postil·lat.