Una associació professional militar denominada Tercios Viejos Españoles, dedicada a exaltar les suposades virtuts dels exèrcits espanyols a través de la història i que pren el seu nom de les unitats d'infanteria espanyoles que van assolar mig Europa durant els segles XVI i XVII, inclosa Catalunya, ha arremès contra una estàtua del llibertador Simón Bolívar, un dels principals artífexs de l'emancipació de l'Amèrica espanyola durant el segle XIX i inspirador del moviment bolivarià de Veneçuela.

Es tracta de l'estàtua eqüestre del llibertador a Sevilla, situada al Passeo de las Delicias, al costat del Parque de María Luisa, i que es va erigir el 1981. Va ser una donació del govern veneçolà, i en la inauguració van participar els reis Joan Carles i Sofia i l'expresident veneçolà Rafael Caldera.

Ara, l'associació Tercios Viejos ha enviat una carta a l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas (PSOE), instant-lo a retirar l'estàtua i a tornar-la a Veneçuela.

Llenguatge ultra patriòtic

Amb un llenguatge ultra patriòtic, l'associació 'Tercis Viejos Españoles' exigeix la retirada assegurant que Bolívar "des del punt de vista d'Espanya, no pot ser considerat més que un traïdor a l'Imperi espanyol i assassí d'espanyols" i se l'acusa de ser el responsable de diverses matances indiscriminades de presoners i ferits el 1814.

Per això, l'associació militar considera "absolutament inaudit" que hi hagi una estàtua "en memòria d'un enemic d'Espanya, i en aquest cas també traïdor, per tal com era espanyol" i assegura a més que Espanya "només honora els seus fills que van combatre amb valor i van morir amb honor, encara que respecta aquells enemics que van lluitar contra nosaltres amb noblesa i amb honor; no trobant-se Simón Bolívar entre aquests últims".

També a Barcelona?

En la seva missiva, datada el 12 de febrer de 2021, l'associació es dirigeix a l'alcalde de Sevilla i es refereix en exclusiva a l'estàtua d'aquesta ciutat. Tot i això, es dona la circumstància que a Barcelona hi ha també un monument a l'heroi llibertador. Es troba al Parc de la Barceloneta i va ser inaugurada pel president Caldera en el seu segon mandat -Caldera va governar entre 1969 i 1974 i entre 1994 i 1999- juntament amb el president Jordi Pujol i l'alcalde Pasqüal Maragall. Es tracta d'una rèplica d'una altra d'instal·lada a Caracas i és obra de l'artista Juli Maragall, barceloní exiliat a Veneçuela després de la Guerra Civil, quan comptava tres anys d'edat.

L'estàtua de bronze és una iniciativa de la Fundació Bolívar de Barcelona, mesura tres metres i mig i representa l'heroi veneçolà caminant cap al mar. També existeix una altra estàtua a Madrid, concretament al Parc de l'Oest.

De moment, cap d'aquestes estàtues no ha estat qüestionada per l'associació Tercios Viejos Españoles.

 

Imatge principal: Estàtua de Bolívar a Barcelona, de Juli Maragall / Enfo