La plaça de la Villa de Madrid de la capital espanyola és l'escenari avui d'una commemoració dels Tercios de Flandes, les tropes d'ocupació espanyola del segle XVI al nord d'Europa, que ha causat polèmica a Bèlgica per la violència que hi van exercir.

L'acte, organitzat per La Asociación 31 Enero Tercios, ha comptat amb el suport de l'ajuntament de Madrid. Les actuacions han començat a les 12 hores amb una recreació històrica amb vestits i banderes de l'època. A la tarda s'ha obert el que vol simular un campament dels Tercios de Flandes, on s'ha fet un allistament com els que feien al segle XVI aquests soldats espanyols.

També s'han llegit versos de Calderón de la Barca, relatius a les gestes espanyoles.

L'acte s'ha celebrat avui en record de la batalla de Gembloux (Valònia), que precisament va ser una de les que van guanyar els Tercios de Flandes, que va tenir lloc el 31 de gener del 1578.

La celebració durant tot el dia d'avui d'una rememoració dels Tercios de Flandes ha fet esclatar la tensió amb l'ajuntament d'Anvers, una de les ciutats flamenques que va patir un saqueig al segle XVI per l'acció d'aquestes tropes espanyoles. L'alcalde d'Anvers, Bart De Wever, ha enviat una contundent carta de protesta al seu homòleg de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, queixant-se per aquesta "glorificació de la fúria espanyola". "És una falta de respecte", ha insistit.

L'eurodiputat de Cs Jordi Cañas també hi ha donat el seu particular suport a l'exaltació.