Mala notícia per a Espanya. El govern dels Estats Units ha publicat aquest dimarts el seu informe anual sobre els drets humans a tots els països del món, i ha aprofitat per fer ressò de diverses situacions negligents que han ocorregut en territori espanyol. Destaquen, principalment, els diversos episodis d'abusos policials ocorreguts al país durant l'any 2021, i cita entre altres els incidents ocorreguts durant les protestes per la detenció del raper Pablo Hasél. "Al febrer, diversos partits polítics i organitzacions de drets humans van al·legar un ús excessiu de la força, inclòs l'ús de pilotes de goma contra aquells manifestant-se per la detenció i l'empresonament de Pablo Hasél". El document també subratlla que Amnistia Internacional va considerar la seva detenció una "injustícia absoluta" i "una notícia terrible per a la llibertat d'expressió a Espanya".

El text, de 42 pàgines i redactat pel departament d'estat nord-americà, també remarca altres qüestions relacionades amb mostres d'excés per part de la policia espanyola. Un altre exemple és el rebuig d'un jutge a investigar les queixes arribades de Linares (a Andalusia) per "l'ús desproporcionat de força durant una protesta contra la brutalitat policial després que un agent disparés foc real a la multitud, ferint dos manifestants". La protesta original, de fet, era en contra de dos policies que havien estat gravats "agredint físicament un home i la seva filla de 14 anys a Linares", com recorda l'informe. I, més enllà, també constata que un tribunal barceloní va tancar una investigació contra tres policies dels Mossos d'Esquadra després que "una dona perdés un ull quan va rebre l'impacte d'una pilota de goma" perquè el jutge considerava que no podia saber-se qui havia disparat l'arma.

 

I posa el focus sobre el tractament policial dels migrants que arriben del continent africà. Així, el govern dels Estats Units subratlla que organitzacions no governamentals van lamentar que els centres de detenció temporal de migrants a Ceuta i Melilla van veure's "sobresaturats", mentre que també s'hi van viure situacions de "violència, degradació i tracte inhumà contra els presos" a diversos CIE. "Tres persones detingues van intentar suïcidar-se i la majoria dels entrevistats van queixar-se del tracte hostil de la policia" en aquests centres. I citen que hi ha queixes creïbles de "cops al cap i al cos, cops de puny, puntades de peu i cops amb porres", també a les plantes dels peus.

Referència al procés independentista

El document dedica un apartat de vuit línies per referir-se al cas català i al procés independentista, tot i que en general no ho fa reivindicant la visió sobiranista. Així, d'una banda, recorda que els representants d'alguns partits polítics catalans van descriure com a presos polítics els líders empresonats pel seu paper en "el referèndum regional d'independència inconstitucional del 2017", però remarca que ni el Govern espanyol ni "cap ONG internacional de drets humans va donar suport a aquesta queixa". I, d'altra banda, destaca que els presos van ser parcialment indultats, si bé "encara tenen prohibit exercir càrrecs públics i estan supervisats durant tres i sis anys".