Els terroristes de Ripoll van poder arribar a acumular més de 800 litres d’acetona i peròxid d’hidrogen a la casa d'Alcanar. Són dos dels materials que serveixen per fabricar l’explosiu conegut com a mare de Satanàs, l’utilitzat als atemptats de París i Brussel·les. Segons ha publicat el diari Ara de fonts de la investigació, haver controlat la compra d’aquests materials hauria permès detectar la presència del grup.

Aquesta supervisió no va fer-se malgrat que l’Estat espanyol hi està obligat per un reglament de precursors d’explosius aprovat pel Parlament Europeu el 2013. Aquesta norma és d’obligat compliment des del 2014, i no calia desenvolupar cap llei per a aplicar-la. Tot i això, Espanya va aprovar-ne una al novembre (no desenvolupada), ja després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El reglament europeu estableix que només els poden adquirir les persones “que tinguin una llicència que els acrediti” per utilitzar aquests materials, i que cada Estat ha de “designar una autoritat” a qui els establiments que venen aquests productes puguin “alertar” de transaccions sospitoses. Aquest organisme -a Espanya és el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO)- ha de vetllar perquè “es compleixi” el reglament, encarregar-se de “difondre’l” i “imposar sancions” en cas d’incompliment. L’Estat no ho ha fet durant els últims tres anys.

D’aquesta manera, un dels terroristes abatuts a Cambrils va poder comprar impunement 50 litres d’acetona a una empresa de pintures de Tortosa. També haurien utilitzat la documentació d’un home detingut a Vinaròs per comprar 100 i 240 litres de peròxid d’hidrogen el 12 i el 27 de juliol.