L'Estat espanyol ha aprofitat l'article 155 per imposar una normativa discriminatòria en relació al català per ser becari del sector agroalimentari a Catalunya. Així ho ha denunciat Plataforma per la Llengua, que ha assenyalat que s'han aprovat 31 normatives que han representat "una cascada d'imposicions" del castellà a Catalunya, exposa l'organització en el seu informe trimestral.

Una de les normes aprovades pel govern espanyol fa referència a les exigències per obtenir ajuts públics per, per exemple, obtenir una beca de pràctiques per a treballar en el sector agroalimentari. Entre els requisits es pot veure que es valora positivament conèixer alguna de les llengües oficials de la UE. Algunes llengües amb menys parlants que el català, com l'eslovè o el maltès, són oficials i per tant es tenen en compte, mentre que la llengua pròpia de Catalunya queda exclosa.

Plataforma per la Llengua també denuncia altres 26 normes que exigeixen el castellà en la documentació: dues estableixen el castellà com un requisit obligatori, una l'imposa en l'etiquetatge i una altra l'exigeix en el món de l'ensenyament. De les 31 normes detectades, 18 són d’origen estrictament estatal, mentre que 13 van ser aprovades pel Parlament Europeu o la Comissió Europea.