L'endemà que el Parlament de Catalunya va aprovar les resolucions per concretar el full de ruta i la data del referèndum per al 2017, la maquinària de Moncloa s'ha posat en marxa. L'advocacia de l'Estat està estudiant aquest text per aconsellar l'executiu com procedir, segons ha informat la presidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. La número dos de Mariano Rajoy creu que el procés independentista només es rabeja en la "pròpia melangia" perquè Espanya es mantindrà ferma i no s'obrirà a parlar amb la Generalitat, sinó que optarà per la via dels tribunals.

"La legalitat és molt clara; si es continuen repetint els errors del senyor Mas, l'Estat de Dret seguirà actuant com li correspon. Si es continua amb el full de ruta, que ha quedat desacreditat i deslegitimat en múltiples ocasions, la resposta serà la mateixa", ha anunciat Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta pensa que s'hauria entrat en un cicle amb objectius de supervivència política. "És tornar un cop i un altre, per mantenir-se al govern, repetint la lletania del referèndum, quan a Catalunya hi ha molts problemes que no s'estan gestionant", ha sentenciat.

El govern espanyol considera que la solució al procés no passa per pactar al respecte, perquè en qüestions d'autodeterminació "la sobirania és de tots els espanyols" i això seria vulnerar la legalitat constitucional. S'ha pogut apreciar la tensió en la vicepresidenta davant la pregunta d'un periodista sobre si pensaven donar vies polítiques a l'assumpte. "El TC ha deixat clar què es pot i què no es pot fer. Les resolucions dels tribunals s'han d'acatar, no estan del costat de ningú, sinó del costat de tots. I es defensaran davant d'aquells que apliquen la seva llei particular", ha exposat en al·lusió a l'acció de l'aparell judicial.

La visió que tenen a Moncloa del procés independentista, i així ho han manifestat en diverses ocasions, és d'un intent de JxSí de fer contenta la formació anticapitalista. "Poden seguir aprovant resolucions perquè les demani la CUP o perquè els interessi però no arribaran a cap objectiu que sigui contrari a què als espanyols els toca decidir", ha avisat. En aquest sentit, la vicepresidenta en funcions ha exigit a la Generalitat que no opti per vies alienes al marc constitucional, sinó que "faci política" però sembla que "amb aquesta mena de política no es guanyen mocions de confiança".

Santamaría ha arribat a assegurar que el procés entra en un punt de repetició perquè no assolirà el que espera, sinó que l'Estat de Dret hi intervindrà. Ho ha exemplificat destacant que dijous van coincidir tres coses: la resolució del Parlament, l'acta del TC que anul·la la declaració de ruptura del juliol passat i demana a la Fiscalia que estudiï si la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, va incórrer en responsabilitat penal, i la petició del Tribunal Suprem al Congrés que es tramiti el suplicatori contra l'avui diputat Francesc Homs, pel seu paper a la consulta del 9-N del 2014. 

La vicepresidenta en funcions no ha revelat si la situació de Catalunya va formar part de la conversa que van mantenir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, però ha deixat clar que l'executiu preveu seguir informant amb anterioritat els partits constitucionalistes de les mesures que prengui. Ciutadans ja s'ha posat aquest divendres a disposició de la Moncloa per a donar-los suport.