Militars de la força aèria de Benito Mussolini podrien haver cobrat pensions de l’Estat espanyol, després de bombardejar ciutats republicanes com Barcelona, fins i tot després de la mort de Franco.

L’associació AltraItalia és un grup d’italians residents a Catalunya que busca la persecució dels militars del seu país que van bombardejar població civil catalana durant els anys 1937 i 1938.

L’any 2013 van presentar una causa a la jutgessa Olalla Ortega Herrero, però aquesta va arxivar el cas, que l’Audiència de Barcelona va obligar a reobrir. A més, la mateixa Audiència ha hagut d’intervenir en determinats moments del procés per la denegació de la jutgessa a diligències sol·licitades per les acusacions, com l'Ajuntament de Barcelona.

L’informe presentat per l’acusació ha estat elaborat per un historiador italià, que pretén identificar alguns aviadors que van participar en els bombardejos efectuats a Barcelona des de les Illes Balears. Tot i que en total han comptat 139 aviadors, el grup pretén saber quins militars van rebre condecoracions de les autoritats franquistes un cop acabada la guerra. Saben que algunes d’aquestes distincions consistien també en ajuts econòmics, de manera que hi ha la sospita que algunes podrien haver-se mantingut passada la mort de Franco, és a dir, amb la Constitució espanyola ja vigent.

Per fer tot això, segons informa el diari Ara, les acusacions demanen que la jutgessa requereixi informació a les autoritats italianes i a l'Agència Tributària espanyola, però la magistrada no ha parat de posar traves al cas.

L'informe s'ha elaborat gràcies a la consulta d'arxius històrics militars italians, que inclouen els diaris de vol d’algunes unitats aèries. En aquests documents s’hi diu que els bombardejos són efectius per crear "terror" a la població civil, i que poden provocar un "malson insostenible que obligui a rendir-se".