El govern espanyol, per mitjà de l’Agència Tributària, ha embargat els comptes de l'ANC i Òmnium Cultural perquè cada entitat faci efectiu el pagament dels 110.000 euros de sanció de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEDP). La quantitat correspon als 90.000 euros de sanció més els interessos i recàrrecs derivats de la negativa de les entitats a pagar una multa que es va publicitar al mes de març del 2017.

L’Agència Tributària fa així efectiva la multa de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, malgrat que havia estat recorreguda al contenciós administratiu de l’Audiència Nacional. Òmnium recorrerà la sanció davant els tribunals europeus.

Òmnium ha qualificat l’embargament com “un exemple més de persecució política, de repressió de la dissidència”, ja que es tracta d’una multa “aplicada amb criteris ideològics”. A més, assenyalen que malgrat disposar de prou saldo als comptes corrents, l’Agència Tributària ha enviat notificacions d’embargament als creditors, “en un intent més de desacreditar Òmnium Cultural”. Amb tot, té en marxa una campanya de donatius.

Des de l’ANC sostenen: “Un cop més, l’Estat ens vol arruïnar i ens embarga els comptes”. En aquest sentit, sostenen que “a cadascuna de les dues organitzacions ens embarguen la mateixa quantitat perquè ens vam negar a pagar una multa injusta que vam recórrer com sempre hem fet i seguirem fent”.

“Malmetre la imatge”

L’ANC denuncia que, després de la inspecció, l’Agència Tributària va enviar cartes a tots els clients de l’entitat, notificant-los l’embargament com a conseqüència de la multa. “Aquesta acció tenia dos objectius clars: malmetre la imatge pública de l’Assemblea i redirigir els pagaments que feien empreses endeutades amb l’Assemblea cap a l’Agència Tributària, evitant així que l’Assemblea pogués oposar-se al pagament de la multa”, afirmen en un comunicat. A través d’aquest mecanisme, afegeixen, ja s’han retornat més de 20.000 euros.

El mateix comunicat precisa que no és l’única multa ni inspecció que han rebut. En aquest sentit, expliquen que l’any 2015, l’AEPD va multar l’ANC i Òmnium amb 440.000 euros, que llavors sí que es van pagar. “Malgrat això, l’Estat va tornar a intentar escapçar l’entitat amb una nova multa l’any passat. Aquest cop, però, no es va pagar”, critiquen.

Mig any de Cuixart a presó

L’embargament dels comptes de les entitats arriben després que la Guàrdia Civil hagi escorcollat dues vegades la seu d’Òmnium Cultural i quan fa més de sis mesos que el president, Jordi Cuixart, és en presó preventiva.

La mateixa entitat cultural assegura que la sanció “és un cas sense precedents a l’Estat espanyol”, ja que s’imposa per “tenir una base de dades inoperativa als Estats Units durant el període de temps en el qual es definia el nou protocol internacional entre els Estats Units i la Unió Europea sobre dades allotjades en aquest país”, un fet que afecta altres empreses i organitzacions que no han estat sancionades. A més, “no s’ha pogut verificar quin és l’origen de la denúncia que obre el procediment sancionador”. Finalment, Òmnium Cultural reitera que mai s’ha posat en risc dades personals de cap individu.