El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha advertit que no es poden ni imaginar que l’Estat pogués actuar contra la proposició de llei que aprovarà dimecres el Parlament per anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme i les corresponents sentències.

"No ens imaginem que es faci això. Seria molt gros. Seria, una vegada feta l'anul·lació de les sentències, fer com si es volgués rehabilitar. No ens ho imaginem de tan gros que seria", ha assegurat Cruanyes en ser preguntat al respecte.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat ha comparegut al Parlament en roda de premsa per presentar la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme en què es declara “nuls i sense cap efecte jurídic” tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències instruïdes per causes polítiques a Catalunya entre 1938 i 1975.

“Són judicis no només il·legals per no defensar mínimes normes de defensa sinó que en si mateixos eren il·legítims”, ha denunciat el portaveu de la comissió de la Dignitat que ha comparegut acompanyat dels diputats de JxSí, David Bonvehí i Montserrat Palau, el diputat de CSQP Joan Josep Nuet i la diputada de la CUP Mireia Boya, en representació dels grups que donen suport a la iniciativa.

El text que s’aprovarà preveu també que la Conselleria de Justícia emetrà, si ho sol·liciten els afectats o els seus familiars, una certificació de nul·litat del procediment.

“El Parlament té l’obligació moral, jurídica i política de fer aquest pas”, ha advertit Cruanyes.

El PSC presenta en el mateix ple una proposta per portar davant del Congrés dels diputats una proposició de llei de reforma de la llei sobre persecució i violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, per la qual es declarin nul·les i sense cap efecte les actuacions fetes pels tribunals franquistes per motius polítics ideològics o de creences.