Algunes enquestes, com la del CIS, mostren que perilla la majoria absoluta que el PP manté a Galícia des de fa quatre legislatures amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant. Els 'populars', ara amb l'actual president de la Xunta, Alfonso Rueda, com a candidat (va substituir Feijóo com a líder del partit a Galícia i al govern gallec quan aquest va marxar a presidir la direcció estatal), podrien baixar dels 38 escons de la majoria absoluta per primera vegada des del 2009. Amb aquesta porta oberta, tot i que no totes les enquestes ho donen per fet, les esquerres saben que tenen una oportunitat d'or que els interessa aprofitar en una comunitat on la dreta conservadora ha estat tradicionalment tan arrelada, i saben que, tret de sorpresa majúscula, l'única forma d'arribar al govern seria una coalició entre el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), el PSdeG-PSOE, Sumar i Podemos —en cas que aquestes dues darreres formacions aconsegueixen escó, tenint en compte que concorren per separat—.

🟡El PP podria perdre la majoria absoluta a Galícia, segons el CIS

La manifestació convocada per SOS Sanidade Pública aquest diumenge 4 de febrer ha servit d'escenari de confluència per a l'esquerra política en una mobilització que ja estava prevista abans que es conegués la data electoral a Galícia. Així, els quatre principals partits d'esquerres gallecs han marxat pels carrers de Santiago de Compostel·la sota les mateixes demandes per a la sanitat i han deixat algunes fotografies conjuntes. Abans de l'arrencada de la manifestació, la candidata del BNG a la Presidència de la Xunta, Ana Pontón, s'ha acostat entre manifestants i pancartes al cap de llista del PSdeG-PSOE, José Ramón Gómez Besteiro, deixant una primera instantània entre els dos dirigents dels partits que actualment estan en l'oposició en el Parlament de Galícia —BNG amb 19 diputats i PSdeG amb 14—.

La marxa, que ha començat al voltant del migdia i que ha comptat amb una participació massiva, també ha deixat una altra imatge similar: la d'Ana Pontón acostant-se a Marta Lois, la candidata de Sumar Galícia, per a saludar-la ja en la Praza do Obradoiro, a on han intercanviat una afectuosa salutació. Lois, fins fa uns dies diputada de Sumar en el Congrés per la Corunya, ha estat l'única candidata de l'esquerra a explicitar des de l'inici la seva intenció de "negociar des del primer dia una coalició" amb BNG i PSdeG, una qüestió de la qual, no obstant això, no han volgut parlar nacionalistes i socialistes, que són els dos partits que pugnen per liderar aquest espai. Amb tot, les enquestes situen el BNG per davant dels socialistes, tal com va passar els darrers comicis del 2020. 

Pontón (BNG) acusa el PP de ser "un Terminator" per a la sanitat pública

La candidata del BNG a la Presidència de la Xunta, Ana Pontón, s'ha compromès aquest diumenge abans de l'arrencada de la massiva manifestació convocada per SOS Sanidade Pública a ser la presidenta que recuperi la sanitat pública gallega i ha assegurat que, al llarg d'aquests darrers 15 anys de govern, "el PP ha estat un Terminator".  Segons ha indicat, han estat tres lustres en els quals "no sols hi ha hagut mala gestió, sinó que també molta ideologia". "Perquè el que està passant respon a alguna cosa que vol el PP, i que és deteriorar el públic per a beneficiar al privat".  Pontó ha assegurat que la Xunta del PP està "posant en risc" la salut de la gent. "Avui tenim al nostre país una situació inèdita. Una deterioració brutal de la nostra sanitat pública", amb "llista d'espera per a anar metge de capçalera" i "11.000 nens sense pediatre" assignat.

Besteiro (PSOE): "Amb l'herència de Feijóo la cita es pot demorar fins a 15 dies"

El candidat del PSdeG a la Presidència de la Xunta, José Ramón Gómez Besteiro, ha assegurat que "emmalaltir" és un problema a Galícia a causa de la situació del sistema sanitari i s'ha compromès a limitar a 48 hores l'espera en atenció primària i a garantir unes condicions dignes als professionals sanitaris. "A Galícia recordem quan anomenàvem al metge de capçalera i l'endemà ens atenien", ha dit Besteiro, que ha assegurat que "avui amb Rueda, el president absent, i amb l'herència de Feijóo, la cita es pot demorar fins a 15 dies".

Lois: "Si Sumar entra [al parlament gallec], Rueda surt"

La candidata de Sumar Galícia, Marta Lois, ha afirmat que el pròxim 18 de febrer serà la "fi de les polítiques de desastre i desmantellament dels drets i de la salut dels gallecs" que han deixat "en coma" a la sanitat pública gallega. "Aquest clam i aquests col·lectius de Sos Sanidade pública i tota la precarietat que acompanya la sanitat gallega tindrà la seva fi el pròxim 18 de febrer", ha emfatitzat, perquè "si Sumar entra, si Sumar aconsegueix un suport electoral important, sabem que Rueda surt i el Partit Popular perd la majoria absoluta i es va a l'oposició".

Podemos denuncia 2.000 milions en retallades

La candidata de Podemos Galícia a la Presidència de la Xunta, Isabel Faraldo, ha denunciat el "desmantellament" de la sanitat pública gallega fet per part del Partit Popular, amb "2.000 milions" d'euros retallats en atenció primària. En declaracions als mitjans abans de la manifestació, Faraldo, que és professional sanitària, ha considerat necessari defensar la sanitat com la "joia" dels serveis públics. "Sortim a defensar-la davant el desmantellament al qual any rere any ens condemnen les polítiques del Partit Popular i un dels exemples més clars que tenim és els 2.000 milions d'euros retallats en l'atenció primària", ha dit.