El president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabriá, ha aprofitat el debat de política general per fer certa autocrítica del procés independentista i ha reconegut que "probablement trigarem més temps del què voldríem" en arribar a la república, pel que ha demanat "no vendre fum". En aquest sentit, Sabrià ha exigit a l'independentisme "menys gesticulació i més estratègia", així com acabar amb els "moviments de cara a la galeria o pels més convençuts".

En aquest sentit, el dirigent republicà ha assegurat que "qui prometi dreceres és un ingenu o ens està enganyant" i que "qui estigui cansat que descansi o que busqui un nou relleu". Tot i això, Sabrià ha assegurat que "no deixarem d'avançar fins assolir la República" i que "potser no correm tant, pero mai deixarem d'avançar". 

Per aquest motiu, el màxim líder d'ERC al Parlament ha demanat al sobiranisme "unitat d'acció" i sortir del debat de política general que acabarà aquest dijous amb una "taula política que inclogui, com a mínim, tots els actors de la societat civil que van estar el 3-O", en referència als comuns. 

"Si les sentències són injustes caldrà que ens rebel·lem"

Sabrià ha aprofitat també per senyalar els tres eixos fonamentals per treballar en els propers mesos: "la defensa de les llibertats, la lluita per la justícia dels represaliats i la cohesió social i el progrés econòmic". A més, ha advertit que les sentències contra els presos polítics probablement seran "injustes" i que aleshores "caldrà que ens rebel·lem". 

El republicà també ha recordat que fa un any de l'1-O i ha assenyalat que "és un dia que ho va canviar tot, vam tastar la llibertat i quan la tastes ja no hi renuncies". Per tot això, ha insistit en la necessitat d'un referèndum "verificable internacionalment" i on els ciutadans no pateixin "per la seva integritat física" quan vagin a votar.  

Finalment, pel que fa a les possibilitats de diàleg amb l'estat espanyol, Sabrià ha assegurat que estan "disposats a a seure a totes les taules" però no anar-hi amb "rebaixes". "No ens valen ni els diners ni les infraestructures com a resposta. Que ens paguin el que ens deuen, però no ens podran comprar", ha afegit, recordant que la solució al conflicte català passa pel dret  a l'autodeterminació. 

En el torn de rèplica, Sabrià ha retret a la líder de Cs, Inés Arrimadas, que no treballi "per tothom" i que no li agradi "la Catalunya que prospera". A més, ha assegurat que ERC "recosirà" la societat catalana cada vegada que Ciutadans la trenca. "Això no va de banderes ni contra ningú. Pensem en una Catalunya global i en un sol poble", ha defensat.

A més, ha retret al líder del PSC, Miquel Iceta, que tingui "por" a les urnes i als referèndums d'autodeterminació. "Les urnes no divideixen", ha assegurat, tot demanar-li que sigui part de la "solució". Finalment, Sabrià ha allargat la mà a CUP i Comuns, de qui ha assegurat que els "necessiten" i que són "imprescindibles".