"Volem un país que estigui a favor de la gent". Així ha començat el candidat d'Esquerra Republicana (ERC) a les eleccions del 20D, Gabriel Rufián, la seva intervenció després de reunir-se amb el president i amb el secretari general de la patronal catalana Cecot, Antoni Abad i David Garrofé. L'acompanyava el president d'ERC, Oriol Junqueras. Dos eixos de la proposta econòmica d'ERC. Per als nous autònoms, una treva fiscal de cinc anys. Per a les empreses, "que deixin de pagar la llum més cara de tot Europa" –si això passa és "per alguns, que paguen segons quins favors per seure als consells d'administració", ha dit Rufián–.

Agraït per haver estat convidat a una reunió empresarial a l'antic edifici de l'Institut Industrial de Terrassa, ha reclamat que "s'ajudi a qui tira endavant el país i no a qui està a les llotges pendent del BOE".

Morositat

La qüestió sobre la morositat és el punt d'inflexió d'ERC perquè afecta les petites i mitjanes empreses, que són el motor econòmic de Catalunya.

"Qui no compleixi amb la llei, no ha de poder accedir a licitacions públiques", ha reivindicat Rufián, després que ahir la Plataforma Multisectorial Contra la Morositat exigís als polítics "el compliment dels seus compromisos" en aquest terreny.

Cecot, amb il·lusió

"El país que tenim no és el país que volem", s'ha lamentat el president de la patronal, Antoni Abad. "No podem continuar com fins ara", ha reblat.

Per Cecot, el procés sobiranista i la possibilitat de tenir un estat propi "il·lusiona" perquè "pot ser l'oportunitat de tenir un país millor i més modern". "No hem de deixar d'intentar tenir aquest entorn competitiu. Cadascú és responsable del seu futur en l'àmbit professional, de l'interès col·lectiu i del país", ha sentenciat.

"Teatro del bueno"

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez gairebé no van mencionar Catalunya en el cara a cara d'aquest dilluns malgrat els esforços del moderador, Manuel Campo Vidal.

El candidat d'ERC ha valorat el debat qualificant-lo de "teatro del bueno" i definint els dos candidats com "exactament el mateix".

"Es barallen molt als platós de televisió i, després, als despatxos, es porten molt bé", ha manifestat. "Nosaltres mirem aquest debat com un debat d'un país veí" i, a més a més, "estem davant de dos partits que són residuals".