ERC presentarà esmena a la totalitat dels pressupostos de Pedro Sánchez si "no canviem moltíssim les coses". Així ho ha assegurat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que, tot i advertir que la decisió encara no està presa, ha assegurat que s'inclinen en un "percentatge molt alt" per no només votar en contra dels comptes, sinó també per no permetre'n la seva tramitació. 

En la roda de premsa posterior a la reunió del partit dels dilluns, Vilalta ha insistit que no hi ha hagut "cap gest" ni "moviment" per part de Sánchez pel que fa a donar una solució política per Catalunya ni tampoc per posar fi a la repressió. En aquest sentit, ha defensat que "això no va de partides" pressupostàries perquè "no hi ha normalitat". 

Així, ha asseguratque en un altre context es podrien negociar les partides però que, davant la situació política, "no ens trobaran a negociar partides concretes dels pressupotos perquè no va d’això". Per tot això, la dirigent republicana ha defensat que no es pot descontextualitzar el debat pressupostari amb el fet que s’estiguin "vulnerant drets i llibertats". "Diem sí a la democràcia, llibertats i drets i això va associat a un ‘no’ als pressupostos", ha afirmat. 

Per altra banda, pel que fa al judici de l'1-O, que començarà a principis de febrer, Vilalta ha insistit que es tracta d'un judici "a la democràcia", pel que ha afirmat que l'afrontaran políticament. "El que farem és acusar l'Estat per haver iniciat aquest persecució contra el moviment polític per la via judicial", ha anunciat en aquest sentit. 

Per tot això, ha assegurat que els presos republicans apostaran per defensar que el relat de la Fiscalia i les acusacions "no s'ajusta a la realitat" i que "els delictes que s’han construït per perseguir el moviment independentista". "Fer un referèndum no és cap delicte", ha insistit, pel que ha assegurat que rebutjaran els delictes "perquè son una manipulació".