El PSOE perdria posicions i la seva possibilitat de formar govern es reduiria. Aquest és el resultat de l'enquesta elaborada per El País després de la sentència del procés i que indica que el bloqueig persisteix.

El bloc d'esquerra baixa

A les eleccions del 28 d'abril el PSOE va obtenir 123 escons i Unidas Podemos 42. Quedaven lluny dels 176 diputats que impliquen la majoria absoluta. Ara, l'enquesta de 40dB. preveu 121 escons pel PSOE, 31 d'Unidas Podemos i 5 de Mas País. Per arribar als 176 els caldria un acord amb ERC i amb alguna força nacionalista amb menys diputats (que els garantís, com a mínim, la seva abstenció en la investidura).

El bloc de dreta puja, i es revoluciona

El conjunt de la dreta unionista (PP, Vox, Cs i Navarra Suma) puja d'escons: de 149 a 153, però hi ha un fort canvi en la correlació de forces. El PP puja de vots i torna a liderar clarament el grup: passa de 66 a 91 escons. Vox puja tan sols un 3% dels vots, però això li permet passar de 24 a 46 escons, convertint-se en la tercera força política del Congrés. Qui pateix una davallada espectacular és Ciutadans: els seus vots es redueixen a gairebé la meitat, i passaria de 57 a 14 escons (i deixaria de ser la tercera força del Congrés per convertir-se en la sisena).

El nacionalisme perifèric es consolida

Les forces nacionalistes perifèriques es veuen lleugerament reforçades. A Catalunya ERC podria perdre un escó, tot passant de 15 a 14, i en canvi JxCat passaria de 7 a 8; segons el País la CUP entraria al Congrés amb dos escons. A Euskadi PNB i EH Bildu reforçarien les seves posicions (passarien de 6 a 7 diputats i de 4 a 5). També el BNG aconseguiria entrar al Congrés, amb un parlamentari; al País Valencià Compromís podria perdre el seu representant.

O amb el PP o amb els independentistes

La davallada de Ciutadans fa impossible l'estabilitat del govern amb una coalició entre PSOE i Cs. Davant d'aquesta situació, Pedro Sánchez només pot consolidar la seva posició negociant amb els independentistes o amb el PP, que amb la seva abstenció li podria facilitar la investidura. El pacte de govern preferit entre els entrevistats (amb un 42,8%) és el del PSOE amb UP i el suport de Más País i els nacionalistes perifèrics.