Esquerra Republicana es queda tal com estava, amb els mateixos resultats que el 20-D, en la tònica del que ha passat en general en aquesta segona volta del 26-J a Catalunya. Els republicans mantenen els 9 escons, i queden com a segona força a Catalunya i cinquena a tot l’Estat. Ara bé, cal tenir en compte que ERC ha pujat en porcentatge de vot a les quatre províncies, i ha quedat primera força un cop més a Girona i Lleida.

No obstant, malgrat ser la força política que més creix en percentatge de vot a Catalunya, passant del 15,99% al 18,24%, no ha estat suficient per variar el nombre d'escons i menys encara per disputar la victòria a la candidatura d'En Comú Podem, que era bàsicament el seu objectiu durant aquesta campanya electoral. Els republicans celebren que han tornat a treure el millor resultat en unes espanyoles, com ha defensat el seu cap de llista Gabriel Rufián, però les expectatives dels republicans eren unes altres.

Per això, possiblement la sensació que es respirava aquesta nit al Centre Cultural Born, talismà per ERC en les darreres cites electorals, era de resignació i en part també frustració. Amb prou feines durant uns segons s'han escoltat els habituals crits d'independència de la gent del partit que s'ha apropat fins al Born. 

Ara bé, si alguna conclusió han extret els republicans d'aquestes seleccions és que l'Estat espanyol és "irreformable", atès que el Partit Popular n'ha sortit reforçat, fins i tot a Catalunya, on ha pujat un escó, malgrat l'escàndol de les converses entre el ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Per tot, plegat, tant el cap de llista com el president del partit, Oriol Junqueras, insisteixen que Catalunya ja ha triat un altre camí, el de la República.

"L’únic canvi real i veritable és una Catalunya independent", ha clamat el vicepresident i conseller d'Economia. De fet, tant Rufián com Junqueras han fet una crida un cop més als "companys" d'En Comú Podem, igual que van fer al mes de desembre, a sumar-se al full de ruta i al procés independentista que viu Catalunya. Precisament, abans el portaveu d'ERC i responsable de campanya, Sergi Sabrià, valorava que el diferencial entre la participació a Espanya (7 punts menys respecte al 20-D) i Catalunya (amb 10 punts menys) mostra que la "desconnexió creix" i com "baixa l'interès per la política espanyola".

Senat

Malgrat que a la cambra baixa, Esquerra manté els mateixos resultats del 20-D, sí que al Senat ha aconseguit millorar de manera important els seus resultats. Els republicans han passat dels 6 senadors del 2015 a tenir-ne 10 en aquestes eleccions. Una diferència molt considerable amb l'altre partit independentista, CDC, que només ha tret dues cadires a la cambra alta.