Esquerra Republicana de Catalunya i Democràcia i Llibertat es reuneixen aquesta tarda, per separat, amb Pedro Sánchez, que, a priori, els asseurà a taula per dir-los que no vol negociar amb ells la investidura. Malgrat tot, la possibilitat, per bé que remota, que el PSOE podes acabar acceptant algun tipus de compromís respecte a la celebració d’un referèndum a Catalunya fa que els dos partits independentistes catalans encara no hagin fixat definitivament el seu posicionament, per bé que no aniria més enllà d’una abstenció.

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que la mateixa trobada és en sí “absurda”, ja que és anar a veure a algú “que no vol parlar amb nosaltres”. De fet, Rufián ha ironitzat amb la possibilitat que acabin “parlant més de bàsquet”.

En canvi, el seu número dos, Joan Tardà, s’ha referit més explícitament al seu posicionament, assenyalant que ERC decidirà el seu vot en funció de “si hi ha pacte entre PSOE i Podemos”. “No volem posar el carro davant dels bous” , ha assegurat Tardà, per afegir que el pacte entre les dues formacions espanyoles hauria de passar “pel referèndum”. “Un hipotètic govern progressista només es podrà qualificar així si reconeix el dret a decidir dels catalans”, ha afegit Tardà.

DiL podria abstenir-se

Per la seva banda, el líder de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha estat més explícit, assegurant que la posició de sortida de la seva formació és “dir no” a la investidura. Ara bé, Homs ha assenyalat que podrien abstenir-se si el PSOE “es compromet a un referèndum”.

En aquest sentit, Homs ha insistit que el PSOE haurà d'acceptar el referèndum si vol l'abstenció del seu grup. "És una situació rara: no vol els nostres vots, però aritmèticament els necessita", ha assegurat el principal representant de Convergència a Madrid.