Esquerra demana que el Parlament refermi "el seu compromís amb la democràcia i les llibertats" i condemni "de manera enèrgica el règim franquista". Així ho reclama a través d'una proposta de resolució registrada a la cambra catalana i que serà votada aquest dijous.

El text també "condemna la persistència de la ideologia feixista i les conseqüències d'aquesta funesta dictadura en actituds i estructures polítiques, socials i civils presents encara en l'actualitat" i "reclama una acció decidida de tots els poders públics per acabar amb qualsevol vestigi del franquisme".

A més, ERC es mostra preocupada "pel creixent protagonisme de l'extrema dreta" i fa una crida a la resta de partits "a mantenir una posició de fermesa democràtica davant el rebrot de partits i moviments que amenacen la democràcia, els drets i les llibertats". 

Finalment, insta al Govern a "eliminar dels espais públics, edificis oficials o monuments tota la simbologia franquista i feixista". També demana "retirar i eradicar" els "privilegi o reconeixements" a persones que els hagin rebut a través del règim franquista i "desplegar les eines necessàries per poder frenar l'ascens dels filo-feixismes a través de l'educació".

Els republicans també han presentat una segona proposta de resolució on demanen que el Parlament es comprometi en "el foment de la igualtat d'oportunitats per a totes les persones, independentment del seu gènere, la seva orientació sexual, la seva llengua, el seu origen o el context socioeconomic i sociocultural o per qualsevol altra condició social o personal, com a eina fonamental per a la cohesió social". 

Finalment, ERC ha presentat 11 propostes més conjuntes amb JxCat sobre temes d'actualitat social.