Lledoners és aquesta setmana el punt neuràlgic de la reivindicació per la llibertat dels presos polítics. Aquest divendres, dos de novembre, farà un any que el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Quim Forn són a la presó. Per aquest motiu, s'han organitzat diversos actes per reclamar-ne la seva llibertat. La plataforma Free Junqueras, amb el suport d'ERC, n'ha organitzat un el dijous a la tarda, mentre que divendres se'n farà un altre d'unitari, organitzat per les ADIC i amb el suport dels partits i les entitats sobiranistes

L'acte d'aquest dijous començarà a les cinc de la tarda a l'esplanada que hi ha davant del centre penitenciari i comptarà amb els parlaments del vicepresident Pere Aragonés i el president del Parlament Roger Torrent, així com també hi intervindran la diputada dels Comuns Elisenda Alamany, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez i l'exdiputat de JxSí i cantautor, Lluís Llach. Hi haurà actuacions musicals de Strombers, Ovidi Quatre i alguna participació de Llach.

L'esdeveniment 'Exigim llibertat' demanarà la llibertat de tots els presos polítics, però hi tindran una especial rellevància les figures de Junqueras i Forn, en complir-se un any del seu empresonament. De fet, possiblement hi tindran algun tipus de participació, a través d'escrits o cartes com ja s'ha fet en altres ocasions. També hi participaran els familiars dels presos i, segons els organitzadors, hi haurà altres sorpreses. 

Josep Maria Mainat, Núria Picas i Jordi Margarit, seran altres de les personalitats que també hi seran presents.

Gairebé un centenar d'autocars d'arreu del país

A hores d'ara ja hi ha uns 90 autocars confirmats per assistir-hi vinguts d'arreu del país. Concretament n'hi ha diversos organitzats des de Barcelona i l'àrea metropolitana, però també de Girona, el camp de Tarragona, la Catalunya Central, de Lleida, l'Ebre i fins i tot provinents del País Valencià. Segons els organitzadors, s'espera que hi assisteixin unes 5.000 persones

Nova manifestació divendres

Per altra banda, divendres se celebrarà un segon acte que agruparà des dels partits independentistes -JxCat, ERC, PDeCAT i la CUP- fins les entitats sobiranistes, passant per associacions com la dels familiars dels presos o la de 'Cap Dona en l'Oblit'. A més, compatrà amb la presència del president Quim Torra.

La concentració es farà a les set de la tarda a l'esplanada de davant la presó de Lledoners. També a les vuit s'en faran dos més a Puig de les Basses i Mas d'Enric, on hi ha preses Dolors Bassa i Carme Forcadell, respectivament. L'acte demanarà la llibertat de tots els presos així com el retorn dels exiliats i l'anul·lació de la causa judicial contra la resta de represaliats. 

Dq1a7KZXcAEKR1x

Per altra banda, ERC farà un acte propi també dimecres a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), municipi de Junqueras, amb el títol 'Un any de repressió, un any més fortes' en què està prevista l'assistència de Gabriel Rufián (ERC) , Joan Josep Nuet (comuns) i Carles Riera (CUP).