Andorra demanarà uns coneixements mínims de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència al país. Així ho preveu la nova llei de la llengua oficial, que prepara el govern del Principat i que entraria en vigor l'any que ve, segons va avançar fa 15 dies el Diari d'Andorra. Per fer-ho possible, s'organitzaran cursos de 30 hores que, un cop superats, permetran acreditar-ne uns coneixements bàsics. Mentre, les persones amb un nivell A2 o superior de català no hauran de fer aquesta formació. L'objectiu és que tots els residents puguin expressar-se mínimament en la llengua oficial del país. Aquesta nova llei ha provocat que els residents d'Andorra es preguntin si és extensiva per a absolutament tothom o si, per contra, hi ha gent a qui no l'afectarà; aquest dimarts, el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ha aclarit dubtes en declaracions a Catalunya Ràdio.

Els youtubers, segurament, quedaran exempts

Espot ha explicat que "segurament" aquesta obligatorietat no es farà extensiva a tothom. "Qui vingui a residir al nostre país i que no vingui a treballar al nostre país, perquè és un resident sense activitats lucratives, perquè és un resident passiu, aquest pot ser el cas dels youtubers, no caldrà fer-ho extensiu", ha matisat. Ha explicat que és una iniciativa legislativa que encara no s'ha aprovat i que el Govern andorrà presentarà dimecres, per actualitzar una llei "que s'ha quedat obsoleta" sobre l'ús social del català. "Això vol dir que convertirem Andorra en una absoluta dictadura lingüística? Evidentment que no. La gent podrà continuar parlant en la llengua que vulgui", i ha defensat que és un país obert a la immigració i amb moltes persones plurilingües.

Espot fa públic que és homosexual

El cap de govern d'Andorra també s'ha mostrat sorprès aquest dimarts per la reacció sobre el fet que és homosexual: "Potser no hem acabat de normalitzar la diversitat sexual". En l'entrevista, ha assegurat que no esperava que "agafaria aquesta amplitud" dir la seva orientació sexual en unes declaracions aquest dilluns a Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA). "Que ho hagi expressat obertament pot facilitar o ajudar nois i noies joves que es puguin reflectir en mi i pensar que, malgrat tenir una orientació sexual diferent a la majoria, poden arribar a la més alta magistratura", ha dit.

Si bé Espot afirmava aquest dilluns que durant la seva trajectòria vital no ha patit cap discriminació per la seva orientació sexual, el cap de l'executiu andorrà reconeixia que encara hi ha molta feina a fer per assolir la igualtat. "Encara no hem arribat a la plena igualtat de drets", va assegurar, a la vegada que va denunciar que hi ha persones que, a diferència d'ell, sí que han viscut situacions LGTBIfòbiques. En aquest sentit, el cap de govern d'Andorra va subratllar que en les darreres legislatures s'han aprovat algunes lleis per avançar cap a la igualtat, com la que permet el matrimoni homosexual o l'adopció de parelles del mateix sexe. De fet, el juliol de 2022 el Consell General d'Andorra va aprovar per unanimitat el casament civil entre persones del mateix sexe, una llei que va entrar en vigor el 17 de febrer d'aquest any.