A partir del 2024, les persones que vulguin obtenir o renovar el permís de residència a Andorra hauran d'acreditar un coneixement mínim de català. El govern andorrà prepara una nova llei de la Llengua Oficial on s'inclourà l'obligatorietat de tenir nocions bàsiques de català. El mateix executiu andorrà ha remarcat en declaracions a Segre que el nivell exigit serà "molt bàsic". Concretament, es demanarà un nivell inferior a l'A2. Qui no pugui acreditar aquest nivell podrà fer un curs de 30 hores en qualsevol centre acreditat al país. 

La nova regulació implica diversos ministeris: Cultural, Educació i Interior. Tot plegat perquè la nova llei de la Llengua Oficial comporta reformes també en la llei d'Immigració. La nova legislació cerca que tots els residents a Andorra pugui expressar-se, mínimament, en català. Es calcula que unes 3.000 persones renovaran els seus permisos de residència l'any que ve i hauran de complir aquest nou requisit. 

Reticències per part de la patronal andorrana

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha fet puclica la seva preocupació perquè la nova llei sigui un "fre per trobar mà d'obra", segons informa Diari d'Andorra. La patronal andorrana ha compartit la preocupació pel creixent nombre de treballadores que no tenen cap coneixement del català, però la proposta del govern andorrà els sembla massa estricta. Com a alternativa proposen que el requisit no sigui obligatori per a la primera autorització d'Immigració, sinó en la primera renovació, la qual es demana un any després d'instal·lar-se. 

També la Unió Hotelera s'ha decantat per la mateixa posició de la CEA, des d'on afegeixen que "cal que es posin els mitjans i recursos per garantir que l’aprenentatge del nivell mínim de català estigui a l’abast de tothom". 

Nova delegació a Andorra de la Generalitat

El passat mes de maig, la Generalitat de Catalunya va presentar la nova delegació a Andorra,  la intenció és "reforçar" les relacions amb el país pirinenc. A la presentació, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va assegurar que "és un pas endavant en les bones relacions entre Andorra i Catalunya".  Segons Serret, aquesta nova delegació permetrà que la Generalitat estigui "més present" a Andorra, on hi ha una comunitat catalana de 16.000 persones, i servirà per abordar "qüestions d'interès mutu", com la prevenció d'incendis forestals, la gestió de residus, els transports viaris o el govern obert.