L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre ha quedat exonerada de la investigació sobre la caixa B del PP madrileny, com també el seu successor Ignacio González. Així ho ha decidit aquest divendres el jutge de l'Audiència nacional encarregat de l'anomenat cas Púnica, Manuel García Castellón, que sí que ha proposat jutjar a l'exconseller Francisco Granados. És així com el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 s'alinea amb la Fiscalia Anticorrupció, que havia demanat exculpar Aguirre i González del procediment. De la mateixa manera, fa més d'un any també es va arxivar la causa contra Cristina Cifuentes.

Anticorrupció havia demanat exculpar Aguirre per no apreciar indicis que fos "coneixedora" de les actuacions de la trama Púnica, ja que considerava que el fet que tingués "el control absolut" del PP regional és "insuficient" per processar-la. D'altra banda, el fiscal havia vist indicis que González hauria comès un delicte electoral a les eleccions autonòmiques del 2007... però va concloure que aquest delicte estaria prescrit. Així doncs, García Castellón ha arxivat la causa per a ambdós i per a 71 persones més. 

Francisco Granados, a punt de judici

Per contra, el jutge sí que ha vist indicis per fer seure a la banqueta tant a qui fou secretari general del PP de Madrid, Francisco Granados, com a l'exgerent Beltrán Gutiérrez i a altres sis persones pel presumpte finançament irregular a les eleccions autonòmiques del 2011 i contractes de posicionament en línia d'alts càrrecs. La interlocutòria de processament empeny aquesta peça separada número 9 de Púnica a la fase intermèdia, l'avantsala del judici. La peça és la més destacada d'una macrocausa que va començar l'any 2014 i que ara componen una dotzena de línies d'investigació.

El cas Púnica és el nom donat a l'operatiu policial efectuat per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a instàncies del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Va ser el 27 d'octubre del 2014 quan van ser detinguts 51 polítics, edils, funcionaris i empresaris per estar, suposadament, implicats en una trama de corrupció que va adjudicar serveis públics per valor de 250 milions d'euros en dos anys. Suposadament, com a contrapartida, es cobraven comissions il·legals que després eren blanquejades mitjançant un entramat societari. Granados va ser un dels principals implicats, mentre que Aguirre va ser implicada per part d'un exalcalde del PP: Arturo González Panero (de Boadilla del Monte), que va declarar que l'expresidenta del PP regional li va demanar en diverses ocasions "de forma directa o indirecta" que adjudiqués contractes a empreses que finançaven la formació. Tanmateix, el jutge i Anticorrupción han considerat que no hi ha prou indicis per processar-la.