Esperanza Aguirre, expresidenta de la Comunitat de Madrid, ha anunciat aquest dilluns la seva dimissió com a regidora i portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Madrid. L'ingrés a presó d'Ignacio González, qui va ser el seu número dos, en el marc de l'operació Lezo ha fet que Aguirre hagi pres la decisió. "Em sento enganyada i traïda. Ha estat una persona de la meva màxima confiança. Li vaig demanar explicacions de forma exhaustiva. Però jo no vaig vigilar tot el que tocava", ha lamentat emocionada, en una roda de premsa a les 17 hores a la seu del grup municipal.

La dimissió d'Aguirre arriba després de la detenció de González, ja que la forma de fer política de l'expresidenta implica "no eludir responsabilitats". La popular s'ha justificat que ella estava al comandament de la comunitat aleshores, per bé que no va avançar-se a la Guàrdia Civil i la Policia a descobrir les accions presumptes de la seva mà dreta. De fet, tots els partits havien exigit els darrers dies a Cristina Cifuentes, líder del PP a la comunitat, que l'apartés, però des de la direcció del PP a Génova negaven que s'hagués demanat una cosa així a Aguirre. 

Aguirre mor matant i llançant un nou missatge velat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "La corrupció s'ha convertit en un problema central de la política espanyola. La Justícia és lenta, tot i que rigorosa, però els ciutadans tenen dret a exigir que els polítics assumim totes les responsabilitats sense excuses", ha exposat. La qüestió és que és el segon cop que Aguirre dimiteix en menys d'un any. La darrera vegada va ser en el marc de la trama Púnica, quan va deixar el càrrec orgànic al partit. Llavors va dir-se "molt britànica", per dimitir sense estar implicada –tampoc ho està Rajoy–.

Tanmateix, des de la direcció de la formació popular no entren a rebatre-la. "El PP respecta la decisió personal presa en la tarda d'avui per Esperanza Aguirre, de dimitir del seu càrrec de portaveu del grup popular a l'Ajuntament de Madrid i deixar la seva acta de regidor. Reconeixem la seva llarga trajectòria política, desenvolupada en diferents administracions així com en el partit, i considera que ha estat una persona rellevant per a aquesta organització", és a dir, quatre línies de comunicat per a la marxa de l'escenari polític d'una de les seves primeres espases.

L'acte que avui es consuma feia dies que cuejava per la capital de l'Estat. El mateix divendres, quan s'esperava l'ingrés a la presó de González, els rumors apuntaven al fet que dimitiria aquell mateix dia, després de conèixer la decisió del jutge Eloy Velasco. Preguntada la setmana passada per aquest assumpte va explicar que en aquell moment no podia respondre a si pensava dimitir, perquè no tenia informació del que estava passant amb l'Operació i quan sabés alguna cosa, llavors podria contestar. Informació en mà, Aguirre marxa de la política.