El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha enviat a presó sense fiança l'expresident madrileny Ignacio González, detingut dimecres passat en el marc de l'operació Lezo, on s'investiguen irregularitats en la gestió del Canal d'Isabel II, han informat fonts jurídiques.

Aquesta pena coincideix amb la que demanava el fiscal de l’Audiència Nacional, Carlos Yañez. El jutge considera que González, juntament amb els altres 12 detinguts hauria desviat de les arques públiques 23 milions d’euros a través d’operacions de l’empresa i de les seves filials a Llatinoamèrica.

Segons el jutge de l’Audiència Nacional, es van produir “irregularitats” en l’adquisició per part de la filial brasilera del Canal de Isabell II de l’empresa Emissao, “hipervalorada fictíciament” per pagar “comissions prohibides” i per “desviar diners públics” a comptes bancàries per a “l’enriquiment injust” de la trama.

Un milió pels comptes del partit

L’expresident de la Comunitat de Madrid també hauria desviat un milió d’euros per a sanejar els comptes del Partit Popular a la capital. Concretament, segons el jutge Velasco, González va moure il·lícitament els diners de l’Agència d’Informàtica i Comunicació (ICM), depenent de l’administració regional.

Entre els indicis delictius que el jutge de l’Operació Lezo atribueix a l’exlíder madrileny també hi ha el cobrament d’una comissió d’1,4 milions per part d’OHL, la qual hauria estat autoritzada pel conseller de la constructora Javier López Madrid, qui també forma part de la llista de detinguts. 

Ahir va prestar declaració Pablo González, el germà del considerat cap de la trama, que no va voler respondre cap pregunta. Abans de González, havia declarat l’expresident de la filial iberoamericana de l’empresa, Inassa, i actual conseller delegat de La Razón, Edmundo Rodríguez Sobrino, per a qui el jutge ha decretat presó sense fiança, i la seva exsecretària, Clarisa Guerra, que ha quedat en llibertat amb mesures cautelars.