Els espanyols són els europeus que menys confien en els partits polítics, segons revela un Eurobaròmetre de la Comissió Europea publicat a l'estiu — i que aquest dilluns recull Electomania. Una de les preguntes que es va fer a l'enquesta va ser sobre quin nivell de confiança tenen els ciutadans de la Unió Europea cap a les formacions polítiques i només un 8% dels enquestats a l'estat espanyol va respondre que hi confiaven, per darrere de Grècia i Letònia (9%). Són els tres únics estats membre on no s'arriba al 10%, xifra que contrasta amb el 42% registrat a dues de les democràcies nòrdiques: Dinamarca i Finlàndia. Com moltes enquestes d'aquesta mena, únicament es pregunta el "què" i no el "per què".

De la mateixa manera, Espanya és dels estats membre amb menor percentatge de població que parla freqüentment de política nacional amb amics o familiars. Tan sols un 18% dels enquestats ho fa, al mateix nivell que Letònia i un poc per davant de l'últim classificat: Portugal (9%). En canvi, hi ha països com Grècia (42%) o Països Baixos (48%) on sovint es parla de política nacional amb el grup d'amics o la família. Si canvien la "política nacional" per la "política europea", el percentatge d'espanyols que en parlen freqüentment cau sis punts (fins al 12%).

L'estat espanyol, desinteressat en la política

L'Eurobaròmetre també fa la pregunta inversa: qui no parla mai de política nacional amb amics o familiars. Aquí, la cosa canvia i l'estat espanyol es converteix en el país europeu on més gent reconeix que no parla de política nacional (41%). Els estats membre més pròxims al percentatge espanyol són Portugal (33%), França (32%), Xipre (32%) i Irlanda (31%). La diferència és abismal amb països com Grècia (9%), Alemanya (8%), Països Baixos (8%) i Suècia (6%). Respecte de la "política europea", el percentatge d'espanyols que no parlen mai d'aquesta qüestió apuja fins al 50% — exactament la meitat.

En resum, un 50% dels espanyols reconeix que mai parla de política europea amb amics o familiars, un 41% no parla mai de política nacional i un 42% no ho fa mai de política local. És així com l'estat espanyol lidera aquesta mena de rànquing sobre desinterès en la política, per davant de França (48%, 32% i 38%), Portugal (39%, 33% i 34%) i Irlanda (38%, 31% i 35%). Geogràficament, són els països més occidentals del bloc comunitari. Més difícil és trobar les similituds geogràfiques entre els estats membres menys desinteressats en la política: Suècia (11%, 6% i 16%), Alemanya (13%, 8% i 13%) i Grècia (15%, 9% i 10%).